Bygdefolket i Honningsvåg har vært isolert i en uke av rasene som har gått langs skrekkveien, fylkesveg 633, ved Kleiva. Lørdag ble veien åpnet igjen, og det skulle da være trygt for lokalbefolkningen å ferdes der. Søndag gikk det nye ras.

Redde

— Jeg stiller meg undrende til hvor trygge vi er. Vi vil ut, men vi vil ut hele, sier Asbjørg Honningsvåg, som bor på Kleiva. Hun tror ikke det er trygt for lokalbefolkningen å kjøre på veien.

— Problemet er jo at vi ikke har noen annen mulighet enn å bruke den. Ungene våre må jo på skolen, sier Honningsvåg fortvilet.

Nå etterlyser hun utbedringer fra Vegvesenet. - Nå må Vegvesenet bruke pengene fornuftig, Kleiva må rustes opp, sier hun.

— Hva koster det vel ikke med helikoptre, fjellklatrere, og brannbiler? Vi ser alle at dette ikke er noen vei å satse på i 2011, legger hun til.

Veikanten følges av en 100 meter lang skråning som munner ut rett i havet. I neste uke kommer det nye fjellklatrere for å ta ned løse steiner fra fjellveggen. Inntil da må bygdefolket kjøre langs skrekkveien og håpe på det beste.

Valgurne med sjøveien

Den lokale redningsskøyten, Halfdan Grieg, har fraktet folk til og fra bygden to dager i uken mens veien har vært stengt. Lørdag fikk raset også følger for valget i bygden. Honningsvåg hadde da ansvar for at stemmesedlene ble fraktet til Årvik for opptelling.

— Vi hadde valg i bygden torsdag. Forhåndsstemmene måtte leveres inn senest lørdag. Da vi skulle ta båt tilbake med urnen, gikk ikke redningsskøyten, forteller Honningsvåg, som kontaktet fylkeskommunen for å få hjelp.

— Fra fylkeskommunen fikk jeg bare beskjed om at de forventet at veien skulle åpnes, forteller hun.

— Ordføreren ba meg ta med med urnen i småbåt til Årvik. Det er ikke så lett å komme til land der, og jeg endte opp med å måtte krype i land i fjæresteinene, sier Honningsvåg oppgitt.

— Hadde ikke jeg fått levert urnen, hadde ikke stemmene blitt talt med, fortsetter han. Ifølge Honningsvåg hadde valget i bygden 100 prosent oppmøte.

- Dette godtar vi ikke lenger

Valget i år har ikke vært et enkelt valg ifølge Honningsvåg.

— Vi føler ikke at vi har noe parti å stemme på. Det er lite fokus på Kleiva, og det har vi levd med. Men vi har bestemt at vi ikke godtar dette lenger. Hver gang veien er stengt, skal vi nå si fra. Hver gang det kommer stein ned, kommer vi til å si fra. Hver gang ungene er hjemme på grunn av stenging, kommer vi til å si fra, forteller Honningsvåg.

Fra BTs Facebook-gruppe: "Skrekk og gru, her hadde jeg ikke våget å gå engang!!"

Smuldrer opp

Det er to rasoverbygg plassert andre steder på strekningen, men de ble bygd på 60-tallet og betongen skal være i ferd med å smuldre opp.

De siste månedene har det gått flere mindre ras i området.

— Skjer det endringer nå vil det bli satt opp båtrute mandag. RS Halfdan Grieg vil gå to ruter, frå Honningsvåg til Borgundvåg om morgenen og tilbake om ettermiddagen, opplyser Sogn og Fjordane fylkeskommune på sine nettsider.

- Kontinuerlig overvåkning

Byggeleder, Terje Samuelsen i Satens Vegvesen, er ansvarlig for overvåkningen av skrekkveien. Han mener det er trygt for bygdingene å bruke den, og sier Vegvesenet monitorerer strekningen så godt de kan.

— Så lenge det er oppholdsvær uten store nedbørsmengder, er veien trygg, sier Samuelsen.

- Skal dere stenge veien hver gang det regner?

— Nei, kun ved større nedbørsmengder, forklarer han.

- Er det trygt da? Det siste raset gikk jo uten at det regnet veldig mye?

— Vi skal tilbake for å rense videre i neste uke. Vi vurderer veien kontinuerlig, forteller Samuelsen.

- Hvordan da?

— Vi har tilgang til værprognoser og hjelp fra meteorologisk institutt, utdyper han, og legger til at han i dag har vært i kontakt med folk som bor i området, og gitt dem samme beskjed.

I BÅT: Asbjørg Honningsvåg fraktet valgurnen fra kommunen i båt lørdag.
ASBJØRG HONNINGSVÅG.