Det er lørdag i Bergen. En ganske vanlig grå og våt lørdag, hvor ingen venter ved den blå steinen, men mange er på vei til og fra. Akkurat som oss. Bakom det grå teppet er det et bitte lite strøk av vår i luften.

Vi skal ta byen på lørdagspulsen. Før det bryter løs med Phonofest, og i den anledning setter vi nesen mot Bønes Racketsenter for å besøke antikk— og samlermessen som Wenche Hellum, Bjørg Knutsen og Knut Eldevik Ekely arrangerer.

Eneste med kassaapparat

— Jeg begynte å samle for tjue år siden, og de siste ti årene har jeg ikke vært like lett å lure på prisene, sier Lillian Eikvik Kibsgaard som står og pruter på et fløtesett hun har falt for. Dessuten har hun funnet en figur av en mops som hun skal gi til sin søster som har en slik hund.

— Det blir tre hundre jamnt, sier Trond Karlsen.

— Da tar jeg denne krukken også, sier Kibsgaard og holder opp en brun krukke.

— Hvis jeg får den til femti kroner. Karlsen er den eneste utstilleren på messen med kassaapparat, forteller han, og jammen er det ikke snart en liten kø med betalende foran kassaapparatet hans også.

Mellom betongveggene står bord på bord med lysekroner, serviser, klokker, gyllenlærsmøbler, perlebryst fra Nordhordland, populær keramikk fra femtitallet, et knippe med kjempenøkler. Og en uvanlig vakker, romantisk ballkjole, som vi kunne ha kjøpt, om det ikke var for det at vi skal videre i verden.

Åttebladsroser

— Det er veldig mange som syr bunadene sine selv, sier Kari Foldøy Andersen og Brit Marie Skar fra Bergen Husflidslag. Sammen med Karina Solvang har de gitt råd i bunadssøm denne lørdagen hos Hufliden på Vågsallmenningen.

En lørdag i måneden arrangerer Husflidslaget demonstrasjon i forskjellige håndarbeidsteknikker. Forrige gang lærte de bort søm av forskjellige bunadsdeler, denne gangen er det kvitsaum og hardangersøm som står på programmet.

Lønner seg å sy selv

Tidligere har de også demonstrert strikking, hekling og hakking og andre gamle teknikker, forteller damene. Og det lønner seg å lære å sy de fine stingene selv, om det ser aldri så innviklet ut. Å kjøpe utstyr til å sy selv koster om lag fem tusen kroner, mens det blir mellom tjue og tretti tusen dersom du skal kjøpe alt ferdig laget. Og da er ikke sølvet regnet med, forteller Siri Hjellestad som er butikkmedarbeider hos Husfliden.

Vossabunaden har kvitsaum på jentebunaden, men når du blir gift, må du skifte til svartsaum, får vi vite. Og dersom noen tror at åttebladrosen er norsk, må de tro om igjen. De bruker den i middelhavslandene også, forteller Brit Marie.

Latte liten, dobbel mocca

Brosteinene hopper anstrengt i takt med hissige rytmer i det vi svinger inn i Skostredet.

Galleri Drops er omgjort til et muntert kattemenasjeri i keramikk. I rammene på veggen sitter katter med sprelske navn som Frøken Mocca, Første Cortado, Lille Macciato og dansende latterkatter. Navn som passer perfekt inn i Skostredets nye profil.

Stine C. Grimsgaard Wærenskjold holder sin første separatutstilling, og leser kunsthistorie mens hun passer katteutstillingen sin. Lenger oppe i gaten har hun verksted sammen med keramikeren Tone Boska, og til sommeren flytter det inn en glassblåser og to keramikere til. Det gleder hun seg til.

Vi kjenner smale katteøyne i nakken når vi igjen går ut i bergensregnet.

Det er fremdeles lyst et par timer til, og vi tar turen innom Blomstertorget for å høre om det kan tenkes at påskeliljene snart er i anmarsj. Men nei, påskeliljene er ikke ventet før i midten av februar.

Men det er noe i luften. Det kan sikkert også den blå steinen bekrefte, selv om den ligger der helt for seg selv, like våt og ensom som da vi passerte sist.

BALLKJOLE: Å, for en drøm av blomster og fest og sommer.<p/>FOTO: GIDSKE STARK
RETRO: Det var duket for et varp eller to på samlermessen på Bønes i går.<p/>FOTO: GIDSKE STARK
FINARBEID: Hun har kontroll på nålen, Kari Foldøy Andersen, der hun sitter og gir råd om bunadssøm på Husfliden.<p/>FOTO: GIDSKE STARK