— Veldig kjekt å finne hjemlandets aviser her, sprudler Valentina Hagenes (45), opprinnelig fra det sørlige Russland, men helt online på norsk etter fire år i Bergen.

Og blant mange utlendinger som bruker lørdagen til å komme hit og oppdatere seg aldeles gratis på ukens aviser fra fjerne kyster.

På iranske Kayhan News, danske Information, islandske Morgunbladid, thailandske Thairat, polske Gazeta, rumenske Romania Libera og Virakesari Illustrated, hvor i himmelens navn den måtte komme ut.

«Accuse e sfide tra magistrati e governo», kan italienske Corriere Della Sera fortelle. Ja vel.

Valentina har grebbet Pravda for 16. januar, den tabloide varianten av Sannheten.

— Den er veldig etterrettelig. Jeg leser alt, politikk, sport og vitser, forteller Valentina, som jobber i kantine og går på voksenopplæring på Gimle skole.

I avisrommet på «biblaren» finner du henne fire-fem ganger i uken, over aviser du ikke vil skjønne bæret av.

Fate lesere

«Gæld truer unge boligejere», står det i danske Politiken, som er hyllemat i dag.

— Vi har faktisk veldig mange faste avislesere her, ikke sjelden er rommet smikk fullt, forteller fullmektig Beathe Pettersen. To år etter at leserommet ble innredet i bibliotekets underetasje, er det blitt et lite FN for avisomane.

Både for utflyttede sunnfjordinger som vil lese dødsannonsene i Firda, for nye landsmenn som finner langt vekk-nytt hjemmefra i Times of India og Kurdistani - og for dem som er så kulturelle at de gjerne vil lese en konsertanmeldelse fra Albert Royal Hall i en engelsk avis.

— Det flotte er at det både er lov å snakke og spise her, forsikrer fullmektig Pettersen. Her er ingen tieplikt, heller ikke forbud mot å søle litt medbrakt kaffe på Bygdanytt eller Paris Match.

Dessuten kan man gå på toalettet - helt gratis.

— I dag er avisene forresten litt forsinket, tripper Pettersen, som står ved døren og ser etter posten. Klokken nærmer seg tolv og dagens forsendelse av Marsteinen og Jany Daily skulle vært her for lengst.

«Läsk i glasflaske billigast» , skriver svenske Dagens Nyheter.

Maja pugger kunsthistorie

Tidsskriftene er også populære, forteller Pettersen - sier Illustrert Vitenskap, KK, Bonytt, Kapital, Foto Nytt og kom i form-blader - og himler.

Selv unge gutter vil gjerne lese seg i form, mens bilbladene får stå påfallende ustartet, forstår vi henne rett.

På den bakerste raden sitter student Maja Holst Svendsen (20) og pugger kunsthistorie over «Art since 1960».

— Et praktisk sted å stikke innom for å lese noen timer en lørdag, når hun likevel bor i nærheten, synes hun. Et bananskall ligger i en pose på bordet og en Cola-flaske er halvfull.

— Ikke for mye støy da?

— Nei da, det går greit, forsikrer Tønsberg-jenten, som slett ikke leser Tønsbergs Blad.

Det gjør heller ikke japaneren som setter et par bordrader unna. Han leser nemlig BA, ser på bildene av bergenskjendiser.

Vi håper ikke han kom hele veien fra Sukyaki for å gjøre det.

«Storstilt utbygging til boligar i Kolbeinsvik og Bekkjarvik», forteller Marsteinen.

Og når avisene og tidsskriftene er utlest på biblioteket, blir de sendt til Bergen Fengsel, og blir nyheter der.

Mange eldre - få unge

Denne lørdagen er avisrommet halvfullt, mest menn over 50 som leser Aftenposten og Dagens Næringsliv, dessuten blades det flittig både på urdu, iransk og thai.

Om «When Yasser met Saddam», skriver Jerusalem Post.

Nesten uten unntak er det menn som sitter og harker seg gjennom aviser.

— Kanskje de har stukket av fra husarbeidet hjemme en lørdag, sier en vittig blader.

Og hvor er de unge avisleserne?

Enten hjemme ved internett eller fremdeles i lett bakrus etter fredagskvelden, blir det foreslått.

På en liste i ekspedisjonen leser vi at noen ønsker seg aviser fra Albania, Øst-Afrika og Kurdistan. Ikke akkurat noen småby vi bor i.

FAST GJEST: Valentina Hagenes fra Russland har vært bosatt i Bergen i fire år og er fast gjest i avisrommet på Bergen Offentlige Bibliotek - her sluker hun den tabloide utgaven av Pravda for 16. januar.<br/>Foto: Arne Nilsen