Trekkhunden Shina har løpt gjennom Folgefonnatunnelen og Eitrheimtunnelen. Den har stått og ult i Odda-fjellene i en måned og skapt vondt blod mellom politi og dyrevernorganisasjonen NOAH. Nå håper politiet at den løper til et annet politidistrikt.

Det hele startet da en 39 år gammel Møring, på gjennomreise i Odda, la seg inn på en overnattingsplass første uken i februar.

Hunden slet seg

Da han skulle lufte hunden, slet den seg løs og forsvant. Politiet kom hjelpende til med både pølser og annen lokkemat, men hunden ville være fri fra lenker og bånd.

Hundeeieren hadde ikke mulighet til å vente, og måtte reise videre. Uten hunden.

Etter noen dager fikk politiet melding om en hund i rasende fart gjennom Folgefonnatunnelen.

Senere kom det også melding om en hund med halsbåndet på slep i Eitrheimtunnelen.

Etter denne observasjonen ble det stille en uke, før politiet fikk melding om voldsom uling i Tyssedal på vestsiden av Sørfjorden.

– Skyteglade cowboyer

På dette tidspunkt kom både dyrevernnemnd og politi inn i bildet for å forsøke å redde det desperate og ulende dyret.

Det bratte og ulendte terrenget gjorde at det ble tatt med et skytevåpen opp i helikopteret som ble leid inn. Dette har fått dyrevernerne i Noah til å se rødt.

Den siste tiden har organisasjonen Noah kommet med kraftige beskyldninger mot politi og dyrevernsnemnda og beskyldt dem for å ville ta livet av hunden Shina.

– Dyrevernnemnden og politi er blitt fremstilt som en flokk skyteglade cowboyer. Årsaken til at det var med våpen opp i helikopteret var fordi avliving kunne bli eneste mulighet, sier lensmann i Odda, Øyvind Rosseland.

Nå har partene i Odda kommet frem til at hunden ikke skal avlives, men at den skal lokkes tilbake til mennesker. NOAH stiller med et omplasseringshjem for trekkhunden.

Prislapp: 60 000 kroner

Til sammen har den løpeglade hunden kostet det offentlige 60 000 kroner.

Politiet har fått mange reaksjoner fra folk som mener dette er i meste laget for en hund på rømmen.

Ifølge NOAH er det ikke mye penger.

– Det er ille om man bruker så mye penger bare for å skyte en hund. Dyrevernnemnden har plikt til å hjelpe dyr som lider, ikke å gripe til gevær, sier Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH.

Hunden har den siste tiden ikke gitt lyd fra seg, og eieren fra Sunnmøre har gitt beskjed om at den bare kan avlives.

– Vi får bare håpe den dukker opp snart. Eller at den løper over Folgefonna mot et annet politidistrikt, sier Øyvind Rosseland til bt.no