I går ble den 45 år gamle kvinnen dømt til fengsel i halvannet år for det usedvanlig hjerteløse bedrageriet av den uføretrygdede 60-åringen fra Nordhordland. Mannen ga kvinnen over en halv million kroner, som var alle pengene han hadde spart opp gjennom et nøysomt liv. Det eneste han satt igjen med var et nakenbilde og verdiløse kjærlighetserklæringer.

Kvinnen lurte den ensomme mannen til å tro at hun ville bli hans livsledsager. I påvente av at hun skulle flytte til ham, betalte mannen ut 512 000 kroner til kvinnen for å hjelpe henne ut av et angivelig voldelig ekteskap. Ekteskapet viste seg å være rent oppspinn, i likhet med alt annet kvinnen fortalte.

Søkte «renslige menn»

Kvinnen satte våren 1999 inn en kontaktannonse i «Aktuell Rapport», der hun skrev: «Dame, tidlig i 40-årene, ønsker kontakt med renslige og seriøse menn».

60-åringen var en av flere menn som svarte. Han er ugift, har slitt med psykiske problemer og ble uføretrygdet for svært mange år siden. I retten ble mannen beskrevet som «en omsorgsfull person som ikke tror vondt om noen» av vitner.

Kvinnen kalte seg «Linda», og i en rekke brev og telefoner til 60-åringen la hun ut om sitt vanskelige liv. Ikke et ord var sant. Linda sa at hun hadde økonomiske problemer, som skyldtes at «ektemannen» hadde slått henne slik at hun fikk store tannskader og at han hadde tatt alt innbo de hadde hatt sammen.

«Jeg elsker deg»

I løpet av ti måneder overførte 60-åringen penger til henne en rekke ganger, for å dekke tannbehandling, reparasjon av vannskader «ektemannen» hadde forårsaket i leiligheten, og penger som skulle gjøre det mulig for henne å komme hjem til 60-åringen. De avtalte en rekke besøk, men Linda meldte hver gang avbud i siste liten ved å dikte opp blant annet at hennes stefar var drept i en ulykke. Den snille 60-åringen syntes det var for ille at hun ikke hadde penger til å ordne med stefarens begravelse, og sendte henne 27 000 kroner. Til å reparere «vannskadene» fikk hun 272 000 kroner. Til tross for at de aldri møtte hverandre, overøste kvinnen 60-åringen med kjærlighetserklæringer i brevene. Hun sendte ham også et nakenbilde av seg selv.

Betalte falsk begravelse

Da 60-åringen til slutt fortalte at han ikke hadde mer penger og derfor ikke kunne hjelpe henne mer, gjennomførte kvinnen iskaldt nok et bedrageri. Hun fortalte 60-åringen at hun var alvorlig syk. Hvis hun døde, skulle 60-åringen arve deler av det hun etterlot seg fordi han hadde vært så snill. Noe senere ringte hun igjen, men utga seg denne gangen for å være Lindas halvsøster.

«Halvsøsteren» fortalte at Linda var død. Halvsøsteren ba om å få 25 000 kroner for å få dekket utgiftene til Lindas begravelse. 60-åringen betalte.

Da det omsider gikk opp for 60-åringen at han var lurt, førte sannheten om «Linda» til at han på nytt fikk betydelige psy-kiske problemer.

«Godtroende»

Først da saken kom for retten møtte han kvinnen som hadde kalt ham «kjære elskling». Hun forklarte i retten at pengene hadde gått med til personlig forbruk, og at bakgrunnen for kontakten med 60-åringen var et ønske om å komme seg ut av prostitusjonen.

Nordhordland tingrett legger i skjerpende retning vekt på at kvinnen over lang tid gjennomførte systematiske bedragerier overfor en person som er «langt mer godtroende enn gjennomsnittet». I tillegg til halvannet års fengsel er kvinnen dømt til å betale 60-åringen 512 000 kroner.