bt.no skrev i formiddag at til sammen 20 såkalte restaurantyverier var anmeldt. I timene etter det har det strømmet inn ytterligere ni anmeldelser knyttet til utesteder i Bergen i helgen. Bankkort, lommebøker og mobiler er sporløst forsvunnet.

— Per tirsdag ettermiddag er vi nå oppe i 29 anmeldelser i løpet av en helg. Jeg tror jeg med hånden på hjertet kan si at noe lignende har vi aldri opplevd, sier tyveriavsnittets leder, Siri Doksæter ved Bergen sentrum politistasjon.

Står uten ledetråder

Tyveriene fordeler seg på fem-ti ulike utesteder. Foreløpig står politiet uten noen ledetråder.

Februar-statistikken ser svært så dyster ut.

— Hittil i februar har vi flere restauranttyverier enn i hele januar. Det vil si flere enn 50, fastslår Doksæter.

Les også: Pass på bankkortet ditt!

Fra ett og samme utested i Bergen sentrum er det tatt fem kort; de er til sammen tappet for nærmere 40.000 kroner.

— Kortene på dette ene stedet ble tatt i tidsrommet 0100-0230 natt til søndag. Så ble de misbrukt umiddelbart etterpå, sier Siri Doksæter, leder for tyveriavsnittet hos sentrumspolitiet.

Har tatt ut maksbeløp

Beløpene er tatt ut i flere porsjoner i minst tre ulike minibanker. De samlede beløpene fra hvert kort varierer fra 6800 kroner til 9400 kroner.

— De har tatt maks av det de kunne få ut fra den enkelte, sier Doksæter.

På grunn av det raske misbruket i disse fem tilfellene, mener Doksæter at tyvene må ha observert at kodene ble tastet inn - og så stjålet kortene i etterkant.

- Det ligger kanskje i sakens natur at folk blir sløvere med å skjule inntastingen etter hvert som kvelden skrider fram?

— Jeg tror nok det. Det er vel derfor de fem tyveriene vi nå ser i sammenheng skjer etter klokken 01 om natten.

- I minibanker blir kundene via skjermen oppfordret til å skjule inntastingen. Vet du hvordan det forholder seg på utestedene?

— Jeg vet i hvert fall at det er ulike terminaltyper. Noen er helt åpne, og dermed enkle å følge med på for utenforstående. Jeg vil sterkt anmode utestedene om å skaffe seg terminaler med en eller annen form for skjerming mot innsyn, sier Doksæter.

Ser på overvåkingsbilder

Det har rent inn med bar-anmeldelser etter helgens uteliv i Bergen. Til sammen 20 tyverier fra bar- og restaurantgjester er anmeldt per tirsdag formiddag. Det dreier seg om bankkort, lommebøker og mobiler. Det er ikke registrert misbruk av alle bortkomne kort.

— De fem sakene fra samme utested ser vi i sammenheng. Vi driver og nøster i den saken nå. Vi bruker blant annet overvåkingsbilder fra minibankene, sier Doksæter.

Politiet i Bergen så en økning i såkalte restauranttyverier i januar, sammenlignet med januar i fjor.

Ifølge Siri Doksæter ser økningen ut til å fortsette også i februar.

Passer du godt på bankkortet på by e n?

Gidske Stark