EYSTEIN RØSSUM

Det første tyveriet skjedde inne på Kjøttbasaren like før klokken 11 lørdag formiddag. Deretter kom meldingene på løpende bånd, fra Strandgaten, Torgallmenningen, Kaigaten, Bergen Storsenter, Vågsallmenningen og Vetrlidsallmenningen.

Åtte av de ti ofrene var godt voksne kvinner, de fleste 70-80 år gamle. Den eldste var 87 år, og i lommebøkene lå mellom 200 og 2000 kroner, i tillegg til en rekke Visa— og minibankkort, førerkort og andre personlige dokumenter.

Mistenker tre kvinner

— Mønsteret er det samme i alle tilfellene: Lommebøkene har forsvunnet fra kvinnenes vesker. Damene har vært ute og handlet, og er trolig blitt fulgt etter, sier politioverbetjent Per-Ivar Bøe i Hordaland politidistrikt.

Ingen vitner har meldt seg etter tyveriene, og ingen av ofrene har fått med seg hva som skjedde før etter at tyvene var forsvunnet.

Inne på Kjøttbasaren ble det sett tre kvinner med østeuropeisk utseende omtrent samtidig som det ene tyveriet må ha skjedd, og politiet mistenker disse for å ha vært med på raidet.

— Vi har hatt tilsvarende tilfeller tidligere, med fingernemme østeuropeere som har vært ute på tur, sier Bøe.

- Gjør folk usikre

Nå ber politiet bergensere og vestlendinger om å ha øynene med seg.

— Vi ser ikke bort fra at disse folkene fortsatt er i byen, eller andre steder i distriktet, sier Bøe.

Han mener både campingplasser, hoteller og hospitser kan være mulige baser for lommetyvene.

— Det verste er at dette gjør folk usikre og redde. Det er ekstra ille for eldre, som fort kan bli skremt fra å bevege seg utendørs. Slik kan vi ikke ha det i Bergen. Vi må få satt en stopper for disse folkene, sier Bøe, som oppfordrer alle som har sett noe mistenkelig om å melde fra til politiet.