— Oj, hvordan skal vi få ut denne gyngestolen, da?

Mette Lawlor er på rundtur for å hente siste rest til lørdagens loppemarked. Venninne Rita Nøkling har stablet ting og tang i gangen; en bokhylle, bøker, gyngestol, kopper og kar og det gamle sybordet.

— Jeg må jo støtte denne flotte saken, sier Rita og får endelig gyngestolen (type Kennedy) løs fra dørkarmene.

Ble venner

Saken, ja. Saken er at Mette ble kjent med flyktningfamilien Vitija fra Kosovo i 1999. Ble gode venner. Da storfamilien på 14 medlemmer returnerte til hjembyen Pristina for halvannet år siden, kom de hjem til - absolutt ingenting. Huset var bombet og borte, de måtte starte på bar bakke.

Mette har jevnlig sendt penger. Nå vil hun altså holde loppemarked for å samle inn mer. Noen av møblene som blir å finne på Minde skole i morgen, er ting familien Vitija lot stå igjen da de dro hjem til Kosovo.

— Jeg må si jeg er imponert over Mettes engasjement. Det er så gøy å møte folk som virkelig tenner på ting, skryter Rita.

Skryt vil ikke Mette ha, hun blir bare flau. Forteller heller om andre som har hjulpet familien Vitija. Som naboer ved flyktningmottaket på Frekhaug, og klassekamerater til yngstesønnen i Vitija-familien. De arrangerte stor fest på skolen og fikk inn hele 7000 kroner som de har sendt til Pristina.

«Alt hjelper»

— Hadde du møtt denne familien, ville du skjønt hvor lett det er å engasjere seg. Jeg har selv fire barn, og kan levende forestille meg hvordan det er å måtte starte helt på nytt, sier Mette.

Alt hjelper. Å bidra til at livet blir litt lysere for noen, synes hun er innholdsrikt.

Før Mette drar videre på henterunden, lover loppegiver Rita å komme innom Minde skole lørdag. Kanskje ender hun med å kjøpe Kennedygyngestolen tilbake?

Mette tenker gjennom alt hun har fått inn. Lass på lass og stabel på stabel.

— Jeg håper virkelig vi blir kvitt alt. Ellers får jeg store problemer med å plassere loppene andre steder ...

LOPPIS PÅ MINDE: Lørdag mellom klokken 13 og 17 må du kjenne din besøkelsestid. Da blir det loppemarked på Minde skole, i regi av loppesamler-racer Mette Lawlor (t.h.). Pengene som kommer inn skal hun sende til familien Vitija i Kosovo - en storfamilie som returnerte fra Norge for halvannet år siden. Her henter hun en gyngestol og diverse hos Rita Nøkling. FOTO: BJØRN ERIK LARSEN