Alle som skal delta i konkurranseklassen i Norges råeste motbakkeløp, Skåla Opp i Nordfjord, må ha ryggsekk som veier minst 2,5 kilo. Dette er av sikkerhetsmessige årsaker. I fjor var det snø på toppen, og det kan bli ganske surt. I år er det meldt åtte-ti varmegrader og overskyet.

David Schneider, som ble nummer tre i Skåla i fjor, avslører sin spesielle taktikk overfor Bergens Tidende.

— I fjor puttet jeg to bukser, genser, jakke og fotoapparat i sekken, likevel veide den bare litt over to kilo. Derfor puttet jeg et par steiner på toppen. Jeg ender nok fort opp med å gjøre det samme i år, sier Schneider.

Sveitseren er tidligere orienteringsløper og trent for å løpe i røft terreng, men ikke med ryggsekk. I mellomeuropeiske fjelløp, hvor Schneider normalt deltar, tar han skiheis og gondol ned til dalbunnen på få minutter. Så da trenger han ikke å ta med ekstra skift!

— Jeg er ikke så vant med å løpe med sekk, dette er noe som er spesielt for dere nordmenn. I Fanaråken sist helg veide sekken min to kilo, og det syntes jeg var tungt nok, sier den lille og nokså spedbygde fjellgeiten. Vi kan legge til at han vant i Fanaråken Opp.

— Kanskje jeg løper med tom sekk hele veien, men skynder meg å putte noen steiner nedi rett før målgang uten at noen på innveiingen oppdager det, sier han spøkefullt.