Bjørg Cecilie Johansen studerer i Bergen for å bli tannlege. Da flodbølgen rammet ferieparadiset, var hun på ferie med familien fra Honningsvåg i Finnmark. Hun ferierte på Phuket med mor, far og broren, John Fredrik Johansen (23), som studerer jus i Bergen.

Det er John Fredrik som forteller den dramatiske historien til Bergens Tidende.

Lå og sov

— Jeg lå på hotellet og sov da min mor kom stormende inn på rommet og sa at jeg måtte stå opp fordi hele hotellet var i ferd med å bli oversvømmet av vann. Vi bodde i fjerde etasje. Vannet sto da opp til taket i første etasje. Utenfor var vannstanden to meter over svømmebassenget. Slik situasjonen var kom vi ingen vei, forteller Johansen.

Det kom tre bølger. Først kom flodbølgen inn en gang for så å trekke seg ut igjen. - Jeg var oppsatt på å komme meg bort fra hotellet for å lete etter min søster. Jeg visste bare at hun hadde gått ned til stranden tidlig på dagen. Men det var ikke mulig å ta seg ut fra hotellet før etter at den tredje bølgen hadde trukket seg ut. Etter det kom det ikke flere bølger. Men alt var kaos.

Hjerteskjærende

Det var hjerteskjærende scener som utspant seg i byen etter at den siste flodbølgen hadde lagt seg. Fortvilte foreldre løp rundt og lette etter sine barn, og barn som lette etter foreldre. Det var fullstendig kaos. Noen falt ned i åpne kloakksystemer som var slått opp av flodbølgen.

— Infrastrukturen var brutt helt sammen. Ingen visste noe om noe. Vi fikk tatt oss frem til politistasjonen. Der fikk vi høre at et pensjonistektepar fra Sverige som hadde sittet i solen utenfor hotellet, var tatt av flodbølgen. Konen hadde kommet seg unna og hadde tatt seg frem til politistasjonen. Mens vi var der fikk hun vite at mannen hennes var funnet omkommet. På politistasjonen prøvde vi å hjelpe en 15 år gammel tysk jente som ikke kunne finne foreldrene sine, forteller John Fredrik Johansen.

Plyndret

— Vi bestemte oss for å ta første fly til Bangkok og dro til hotellet for å hente bagasjen. Da vi kom til rommet, var døren slått inn og alt av verdi stjålet. Tyvene hadde til slutt tømt innholdet i pulverapparatet for brannslokking utover gulvet. Der lå klær og andre ting i et eneste rot med en haug med pulver over.

— Nå sitter jeg igjen på politistasjonen med en pils og prøver å roe ned, forteller John Fredrik Johansen etter det dramatiske døgnet på ferieøyen i Thailand.

— Dette var helt sinnssykt, det var som å se en film, sier han.

Reddet seg

Carl Fredrik Joys (44) fra Bergen løp fra stranden og oppover i høyden da han så flodbølgen komme innover ferieøyen Phi Phi Island i Thailand søndag morgen.

— Jeg var heldig, sier Joys til Bergens Tidende på telefon fra Thailand. Landsbyen i nærheten av hotellet Phi Phi Natural Resort, som vi bor på, er fullstendig rasert. Det er mange døde og ødeleggelsene er enorme, forteller Carl Fredrik Joys.

— Alt er kaotisk, sier Carl Fredrik Joys.

Tre venner

Han er på ferie i Thailand sammen med to venner - Vibeke Weglo fra Bergen og en annen venninne fra Oslo. De tre kom til Phi Phi Island 1. juledag og skulle etter planen feriere der i tre uker. Hva det nå blir vet de ikke. Stedet de tre oppholder seg heter Laem Thong Beach og ligger 45 kilometer sørøst for Phuket.

— Helikoptre bringer skadde ut av den raserte landsbyen og det blir skutt opp fyrverkeri for å lede helikoptrene til rett sted, forteller Carl Fredrik Joys.