– Vi har sett en markert økning I tyverivirksomhet de siste dagene, sier politioverbetjent Siri Doksæter ved tyveri— og brannavsnittet i Hordaland politidistrikt.

Tilfellene Doksæter kjenner til dreier seg om tyveri av lommebok fra veske. Veskenaskerne har primært gått etter eldre kvinner, og Bergen sentrum er kjerneområdet tyvene opererer i. Tyveriene politiet kjenner til har funnet sted på Galleriet, Exhibition, i Strandgaten og på Torgallmenningen, alle midt på dagen.

Politiet har ennå ikke foretatt noen pågripelser, men har signalement av en eller flere personer av øst-europeisk opprinnelse.

– Det skjer en oppblomstring av denne typen lommetyverier hvert år. Det er typisk for årstiden at tyver kommer tilreisende, sier Doksæter.

Også i fjor sommer herjet en lommetyv-bande Bergens turistakse. I løpet av fire timer en julidag i fjor ble syv kvinner over 55 år frastjålet lommebøker og mobiltelefoner i området mellom Bryggen og Fisketorget.

– Tyvene blir som regel ikke mer enn en dag eller to, så reiser de til et annet sted. Dette er proffe folk. Blir de et sted lenger, vet de at sjansen er stor for at de blir tatt, er vurderingen fra operativ uteleder Ronny Lentføhr, som patruljerte området under fjorårets sommertyverier.

Lentføhr oppfordret alle sentrumsvandrere til å tenke over hva de oppbevarer i håndvesken.

– Disse tyvene kan fiske ut en lommebok selv om kvinnen tviholder på vesken. Man bør ta ut lommebøker og verdisaker og heller oppbevare dem inntil kroppen, er utelederens tidløse råd.