— Dette er en av teoriene vi jobber ut ifra, bekrefter politiførstebetjent Dag Øyen i Sogn og Fjordane politidistrikt overfor BT.

«Lommemannen» er så langt mistenkt for 91 tilfeller av seksuelle overgrep, flere av dem svært grove. Ofrene er gutter i alderen seks til 12 år.

I helgen gikk Kripos ut med er kart hvor stedene for alle overgrepene var merket av.

Siste i Sogn

På kartet er det tre tilfeller i Sogn og Fjordane. Det første i Høyanger i november i fjor, det andre i Førde i april i år, mens det tredje overgrepet skjedde i Skjolden så sent som 14. juli i år.

I Hordaland er det foreløpig bare registrert en sak, fra Odda i januar i år.

Øyen sier at «lommemannen» s reiseruter viser en del turer mellom Østlandet og Vestlandet.

— Vi prøver å finne ut om disse reisene er foretatt i jobbsammenheng og om de kan ha noen tilknytning til noen av de store industribedriftene på Vestlandet, sier han.

Politiet ser for seg en mulig gjerningsmann som jobber som vareleverandør eller utfører serviceoppdrag i de ulike industrisamfunnene.

I Sogn og Fjordane har de tre anmeldte overgrepene funnet sted i svømmehaller og ved fotballarrangement.

Frykter mørketall

Politiet frykter at det finnes flere saker, men at disse ikke har kommet til dem av ulike grunner. De går derfor nå offensivt ut både for å advare, men også for å få tips.

— Dette er et tabubelagt tema og det kan derfor være store mørketall, sier Øyen.

«Lommemannen» skal være rundt 40 år gammel. Det første anmeldte overgrepet skal være begått sommeren 2000.

Etterforskningen av mannen ledes nå av Follo politidistrikt. Tre etterforskere fra Kripos jobber også på heltid med saken. I dag trappes jakten ytterligere opp.

Politiet tror mannen vil fortsette å begå overgrep, helt til han er stoppet.

Politiet har skaffet seg et omfattende materiale om mannen, og vet mye om hans atferd. Kallenavnet «lommemannen» har han fått fordi han bruker den samme fremgangsmåten mot alle guttene: Han ber dem om å stikke hånden ned i bukselommen hans.

De mange likhetstrekkene gjør at politiet tror de står overfor en og samme mann.

Betaler sine ofre

Mannen opptrer gjerne uten undertøy og det er ingen bukselomme der hvor den normalt skal være. Dermed kommer guttene ufrivillig i kontakt med mannens kjønnsorgan.

Som «takk for hjelpen» har han gitt barna småpenger, fra 20-kronersmynter til småsedler opp til 200 kroner.

Mannen skal også ha utført andre seksuelle overgrep mot barna, flere av dem svært grove. Politiet vil ikke beskrive disse overfor BT.

Etter at det ble offentliggjort videobilder av mannen i september 2003, var det en pause i overgrepene på 15 måneder.

Det siste kjente overgrepet før pausen skjedde på en skole i Trondheim 6. september 2003. Det første tilfellet av nyere dato skjedde 13. januar i 2005, i Sauda. Den første tiden skjedde overgrepene stort sett i områder rundt Oslofjorden, og mannen har så vidt politiet kjenner til ikke operert lenger nord enn Trondheim.

Ber om hjelp

Våren 2006 ble det satt inn ekstra kapasitet for å prøve å pågripe mannen, som betegnes som godt voksen, «virker snill og hyggelig» og har normalt utseende. Han bruker som oftest caps, men er også sett med strikkelue om vinteren.

Politiet er spesielt opptatt av «nye saker» fra januar 2005 til juli i år. Ved å offentliggjøre alle stedene mannen har opptrådt, håper de at noen gjenkjenner reisemønsteret og dermed kan gi verdifulle tips i saken.

Publikum kan henvende seg til Kripos, telefon 23 20 88 88, eller på e.post: lommemannen@kripos.no.

Politiet
Politiet