• To bergensjenter under 16 år ble nylig lokket til sex-treff via internett.- En kvinne i tyveårene har anmeldt en "internett-venn" for voldtekt.

ARNE COLLIANDERarne.colliander@bt.no Politiet i Bergen har nylig innledet etterforskning av tre forskjellige saker med sex-overgrep. Alle sakene har sitt utspring via internett, og har startet på såkalte "chattesider". I to av tilfellene er jenter under den seksuelle lavalderen på 16 år involvert.

En 13 år gammel jente "chattet" på internett med en person hun trodde var på hennes egen alder, eller noen få år eldre. De utvekslet etter hvert sexprat over nettet. Deretter skal de ha sendt tekstmeldinger til hverandres mobiltelefoner.

Ute etter sex Da de to møttes, viste det seg at jenten hadde "chattet" med en 23 år gammel mann. Han var helt klart ute etter sex med henne, og oppnådde det han ville.Den andre jenten er mellom 14 og 16 år. Utviklingen i den saken er nesten identisk. De pratet sex med hverandre over internett, og avtalte å møtes. Også denne jenten skal ha trodd at hun "chattet" med en noenlunde jevnaldrende. Det gjorde hun ikke — samtalepartneren er 29 år. Hadde samleie - I begge tilfellene endte kontakten som ble opprettet via internett, med samleie, sier avdelingssjef Tove Lian Mathiesen ved person- og voldsavsnittet i Bergen politidistrikt.

Det er de to jentenes foreldre som har anmeldt forholdene. 23-åringen er siktet for utuktig omgang med en mindreårig, mens 29-åringen er mistenkt for det samme.

"Trodde de var eldre" - Begge er avhørt. De erkjenner å ha hatt samleie med jentene, men hevder de trodde "internett-venninnene" var over den seksuelle lavalderen, sier Tove Lian Mathiesen.

I den tredje saken foreligger det en voldtektsanmeldelse. En bergenskvinne i tyveårene knyttet kontakt med en mann gjennom en "chatteside" på internett. Da de to traff hverandre, skal kvinnen, ifølge hennes egen forklaring, med makt ha blitt tvunget til samleie. Den anmeldte voldtekten fant sted i en annen by enn Bergen.

— Et annet politidistrikt etterforsker denne saken. Vi har bistått med avhør av kvinnen, sier politiavdelingssjef Lian Mathiesen.

Flere saker Disse tre sakene kommer i tillegg til to tilsvarende forhold som Laksevåg lensmannskontor etterforsket i fjor. En 32-åring og en 36-åring knyttet kontakt via internett med hver sin jente under 15 år. Jentene traff mennene, og hadde samleie med dem.

— Mennene er siktet for utuktig omgang med mindreårige. Sakene er ferdig etterforsket, og sendt til påtaleavgjørelse, sier lensmannsfullmektig Tore Salvesen ved Laksevåg lensmannsdistrikt.