Ap i Bergen har aldri vært nærmere makten i Bergen. I januarmålingen til Bergens Tidende til fikk partiet 38,2 prosents oppslutning. Skulle det bli valgresultatet i september ville Ap gjøre sitt aller beste valg siden kommunesammenslåingen.

Kombinert med Høyres fall, er Ap nå Bergens desidert største parti. Høyre har ikke hatt så dårlige meningsmålinger i Bergen siden 2007.På dagens årsmøte i Arbeiderpartiet i Bergen ble de gode målingene hyppig vist til for å skape entusiasme i forsamlingen.

— Bystyret har vært låst

Gode målinger til tross, alt tyder likevel på at de som skal styre Bergen er helt avhengige småpartier i bystyret.

Det innser også Harald Schjelderup.

Han mener at de nå får drahjelp av at byrådet er i mindretall og at Ap får testet ut samarbeid med de mindre partiene i flere enkeltsaker frem mot valget.

— Da vi hadde flertallsbyråd, var bystyret låst. Det har vi vært i 2,5 år. Nå er det mulig å få flertall for viktige saker i bystyret. Der ser vi at vi kan samarbeide med sentrumspartiene. Mye god politikk ligger mellom sentrum og Ap. Nå får vi erfaring med å finne gode kompromiss i helt konkrete politiske saker med dem vi ønsker å samarbeide med, sier Ap-toppen.

- Føler meg tryggere

- Hva kan du tilby dem for å støtte Ap?

— Nå har for eksempel Høyre både byrådsleder og ordfører. Det mener jeg ikke at vi i Ap kan ha som utgangspunkt om vi skal ha et samarbeid om makten i Bergen. Uten at jeg skal ta forhandlinger nå, så må vi kunne gi mer på hjertesakene til de mindre partiene. Vi må også være villige til å gi viktige posisjoner, sier Ap-toppen.

- Dere haddde mye det samme mannskapet ved forrige valg, men var langt unna å frariste Høyre makten. Er dette din siste sjanse til å bli byrådsleder i Bergen?

- Det bruker jeg ikke tid på å reflektere over. Nå er det å vinne valget alt handler om.

- Men for et parti som er vant med makt, er vel forventningene at du nå bør levere?

— Først og fremst, dette handler ikke bare om meg. Men ved forrige valg var både jeg og mange av de andre nye. Nå er laget mer erfarent og jeg føler meg også tryggere, sier Schjelderup.

På lørdagens årsmøte takket Marte Mjøs Persen av som leder av Arbeiderpartiet i Bergen, men hun skal igjen få muligheten som partiets ordførerkandidat i Bergen.

-Jobbet ikke godt nok

- Hva har dere lært siden valgtapet sist?

— Utgangspunktet vårt var ikke godt nok. Vi tapte valget og lærdommen var at vi ikke hadde jobbet godt nok med å lage ny politikk. Vi jobbet heller ikke godt nok, verken mot folk eller mot de politiske partiene vi skal samarbeide med, sier Persen.