Dette er stikk i strid med den meningen KrF-ordfører Kristian Helland har gitt uttrykk for. Helland ser for seg en stor koalisjon med KrF på vippen med Arbeiderpartiet og Høyre på hver side, mens han utelukker Frp.

I inneværende valgperiode samarbeider Ap, KrF og Sp om å styre Bergen, med varierende støtte fra V og SV.

— Jeg mener at KrF heller bør utelukke Arbeiderpartiet og trekke inn Frp, sier KrFs lokallagsleder i Fyllingsdalen, Tomas Moltu, til Bergens Tidende. Moltu har også tidligere uttalt seg positivt om samarbeid KrF/Frp. Nå får han følge av Torgils Rønhovde, som er lokallagsleder for Årstad KrF.

De to fremhever først og fremst de ideologiske skillelinjene mellom KrF og Ap.

— Arbeiderpartiets politikk er ofte en hindring for de verdiene KrF står for. Det gjelder både kontantstøtte, partnerskapslov og friskoler. Her er vi mye mer på linje med Fremskrittspartiet, sier Torgils Rønhovde til BT.

Moltu har registrert at folk med tilknytning til frikirkene i Bergen ønsker en tilnærming mellom KrF og Frp.

— Jeg mener også at KrF i altfor stor grad er kommet i skyggen av Arbeiderpartiet, sier Moltu.

— Men i regjeringen, der KrF har statsministeren, hører vi jo stadig at KrF kommer i skyggen av Høyre. Vil ikke det skje i Bergen også, i tillegg til Frps skygge?

— Det er jo en del forutsetninger som må oppfylles før et samarbeid kommer i stand. Høyre og Frp er sikkert villige til å møte KrF, og for eksempel innrømme partiet stillingen som byrådsleder, sier Tomas Moltu.

— For oss er byrådslederstillingen mest interessant, men det aller viktigste for oss, er at vi får gjennomslag for politikken vår, sier Liv Røssland.