Det har vært store prisforskjeller på bensin og diesel de siste dagene.

En av bt.nos lesere forteller om en bensinpris opp mot 13 kroner sør i Bergen, mens literprisen krøp nedover mot titallet fra Sandviken og nordover i helgen.

Vi tok en en ringerunde, men fant ikke så store forskjeller. En krone og sekstiseks øre skilte dyreste og billigste literpris.

— I formiddag satte vi prisen opp med 1,50 til 12,75 pr. liter bensin, forteller fungerende daglig leder ved Statoil i Helleveien, Sissel Forfod Avendaño.

— Vi opplever egentlig priskrig hele tiden. Prisene varierer gjennom dagen, hele uken, fortsetter hun.

Lokal konkurranse

Hun sier at Statoil-stasjoner får priser levert fra hovedkontoret i Oslo, men at de også må forholde seg til prisene konkurrentene tar.

I Sandviken står to ubetjente stasjoner som presser prisene enkelte dager.

Ved Esso i Skjoldskiftet, sør i Bergen, koster en liter bensin denne formiddagen på 12, 59 kroner.

Men ved Esso på Nyborg i Åsane, nord i byen, står bensinprisen 1,50 lavere, på 11,09 kroner.

— Vi får prisendringer fra Esso sentralt, gjerne flere ganger for dagen, sier Eva Marie Arne, daglig leder ved stasjonen i Skjoldskiftet.

Også hun må forholde seg til lokal konkurranse.

Les også: Vil slå Chelsea for å hevne bensinprisene.

Hvem begynte?

  • Våre stasjoner bruker mye tid på å kjøre rundt i sitt område for å følge med på prisene hos konkurrentene, sier Knut Hilmar Hansen, pressetalsmann i Statoil Norge AS.

Han sier nordmenn er svært oppmerksomme på bensinprisen. Men det er likevel en grense for hvor langt man orker å kjøre for å finne billig drivstoff. Derfor oppstår det store variasjoner på bensinprisen, slik som i Bergen denne helgen.

Sist onsdag begynte prisene på sin vei nedover nord i byen.

I helgen har priskrigen rast både på Stord og nord i Bergen, kan han fortelle. På det laveste sto literprisen 1, 80 under den anbefalte prisen noen steder.

Hos Esso beskriver talsmann Erik Hauge samme virkelighet.

Men ingen av dem vil avsløre hvordan dette foregår.

- Hvem begynner krigen. Hvem setter ned prisen først?

— Vi vil ikke gå inn på vår prisstrategi, sier Hauge.

Mandag morgen er tidligere kjent som den billigste bildagen.

— I helgene har folk god tid til både å sammenligne drivstoffpriser og til å handle andre varer på bensinstasjonene. Derfor er konkurransen ekstra tøff, og det medfører at salget av drivstoff ofte er ulønnsom i helgene. Da er det også naturlig at det kommer en korreksjon når helgen er over, sier Hansen i Statoil.

Har du funnet spesielt dyr eller billig bensin de siste dagene? Tips gjerne i kommentarfeltet!