HANS K. MJELVA

I slutten av august ble Jan Eilert Lohne innstilte på 6. plass til neste års stortingsvalg av representantskapet i Bergen Arbeiderparti. Fylkespartiet fulgte opp og ga Lohne niendeplassen. I gårsdagens representantskapsmøte fjernet lokallaget den kontroversielle bystyrepolitikeren fra listen, med 39 mot 23 stemmer.

— Jeg har vel vært kontroversiell, og utfordret dronningen, Anne-Grete Strøm-Erichsen, sier Lohne, og nevner kritikk av Strøm-Erichsen i spørsmål om konkurranseutsetting som en mulig årsak til at han mistet plassen.

Odd Rambøl reagerer sterkt på at Lohne ble fjernet uten at styret ga noen forklaring, annet at den nye kandidaten til 9. plassen, Jarl Høva fra Åsane, var selvstendig næringsdrivende.

— Det har vært kjent hele tiden, sier Rambøl, som sier innstillingen fra styret til representantskapet kom helt overraskende.

Lokallagsleder Eirik Aarek mener de ga en god begrunnelse for å ta Lohne av listen, og å flytte Høva opp fra 15. plass.

— Det har sammenheng med at i den første prosessen så vi bare på bergensnavn, mens vi nå skal ta stilling til listen for fylket. Der ser vi at det her ingen selvstendig næringsdrivende, og det er viktig, sier Alrek.

— Skyldes det at Lohne er kommet med utspill som har provosert?

— For si det slik: Vi har fått signal på de ulike kandidatene. Så har vi selvfølgelig vurdert signalene. Det betyr ikke at fordi at Eilert Jan har sagt noe på noe møte gjør at det skal være avgjørende i seg selv. Men klart at positiv fremferd premieres i vårt parti, som i andre parti, sier Alrek.

Mens Lohne forsvant ut av listen, innstilte styret på å ta Terje Ohnstad inn på sisteplassen på listen, «som en honnør», som lokallagslederen sa i sin begrunnelse.