Fra vindusplassen på Børs Café skal han og en annen hallik ha overvåket sine prostituerte kvinner. I dag møtte de i tiltaleboksen i Bergen tingrett.

Tre brødre og konen til en av dem er tiltalt for grov menneskehandel. De er alle fra Romania.

Mens han har sittet i varetekt det siste året har den tiltalte 35-åringen fortalt minst to versjoner om hvordan og hvorfor han reiste til Bergen. Først fortalte han at han dro med fly via Amsterdam med konen. Deretter at han reiste alene til Oslo. I går forklarte han at han dro sammen med fire andre med buss og tog fra Barcelona til Bergen.

— Hvorfor forteller du en historie til politiet som er fullstendig usann, spurte statsadvokaten.

— Fordi jeg ble dårlig behandlet av politiet, svarte 25-åringen.

Saken startet med at politiet fikk den rett i fanget.

— Natt til 11. oktober i fjor stoppet betjenter en kvinne på Strandkaien for å sjekke identitetspapirene hennes. Da fortalte kvinnen at hun var i Norge for å drive prostitusjon på et turistvisum som varte i tre måneder. Etter det begynte saken å rulle, a statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen i sitt innledningsforedrag.

I forkant av dette hadde politiet fått flere medlinger om rumenske og nigerianske prostituerte som kriget om kundene. De trakk stadig lengre mot Torgallmenningen for å kapre kunder.

— Virksomheten leder tankene hen mot slavehandel. Men i denne saken er det snakk om mer omfattende virksomhet enn det. Her mener vi at det har foregått svært utnyttende hallikvirksomhet, fortsatte statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen.

Styrt fra Børs Café

De fire tiltalte nektet straffeskyld på alle tiltalepunktene da rettssaken startet opp nå i morges.

I fjor høst skal de fire ha tatt med seg minst fem rumenske kvinner til Bergen og tvunget dem til å prostituere seg. Kvinnene skal ha blitt overvåket døgnet rundt og måtte gi det meste av pengene de tjente til de tiltalte bakmennene. Totalt skal mennene ha tjent 228 000 kroner på fem kvinner i løpet noen få uker i september og oktober i fjor.

Kvinnene ble opprinnelig med til Barcelona, der noen av dem skal ha blitt lovet jobb som servitør på en resturant. Senere ble de fraktet til Norge. Bakmennene hadde da hørt at det var gode penger å tjene på prostitusjon i Bergen.

Mens kvinnene prostituerte seg på Strandkaien, satt hallikene i et vindu på Børs Café og drakk øl. Her snakket de åpenlyst om hvor effektivt kvinnene jobbet i Bergen, og beklaget seg over at enkelte ikke fikk inn nok penger.

Aktor sa i retten i dag at en kebabrestaurant i Bergen også hadde vært sentral for virksomheten. Det første de tiltalte gjorde i Bergen, var å oppsøke restauranten og diskutere "business". En av kebab-kokkene ble senere sjåfør for rumenerne, ifølge aktor. Mannen skal vitne senere i rettssaken.

På kebabrestauranten skal rumenerne ha forhørt seg om hvilke strøk i Bergen som egnet seg best for prostitusjon, og hvor det var billigst å bo.

Nettverk

Påtalemyndigheten mener at de tiltalte er en del av et større nettverk. De tre brødrene er tidligere dømt for prostitusjonsvirksomhet i Romania og var i politiets søkelys i Spania for det samme.

Ingen av de tiltalte har erkjent straffeskyld. De har forklart at de kom til Bergen for å søke jobb. En av dem forklarer at han kom til Bergen senere for å hjelpe to av brødrene med å skaffe advokat.

Det er satt av fem uker til saken. De rumenske kvinnene som levde som prostituerte i Bergen, kommer for å forklare seg senere i saken.

— Min klient valgte å informere politiet om hva som foregikk. Hun fortalte blant annet til politiet at bakmennene tok alle pengene de tjente, sier bistandsadvokat Jannicke Keller-Fløystad.

Forvarer Arild Dyngeland mener at politiets etterforskning har vært mangelfull.

— Tiltalen er bygget på ett tynt, ufullstendig og utilstrekkelig grunnlag, sier han til bt.no.

Bergens Tidende