Hunden fikk vann, bilvinduene var åpne, og eieren var borte i bare 15 minutter. Likevel falt hunden i koma og døde som følge av varmen.

– Eieren måtte selv til lege på grunn av sjokket. Vedkommende er en av de mest ansvarlige hundeeierne jeg vet om. Likevel gikk det galt, sier veterinær Hege Thorsen på Troll Veterinærklinikk i Holmedalen til Askøyværingen.

Hunden ble fraktet til klinikken, og Thorsen satte raskt i gang med livredning. Men livet sto ikke til å redde. Etter den tragiske ulykken vil Thorsen advare andre dyreeiere.

– Vi går i T-skjorte, mens hunden har på seg pelskåpe. Tenk på hvordan du ville hatt det om du gikk langtur i finværet med pelskåpe, sier hun til lokalavisen.

Heteslag og dehydrering

Hun får støtte fra veterinærkollega Vivi Hjellseth på Dyreklinikken Bergen vest.

– En hund kan dø raskt av heten, mye fortere enn man tror, sier Hjellseth.

Den siste uken har veterinæren vært i kontakt med flere dyr som sliter i sommervarmen, særlig hunder. Heteslag og dehydrering er de vanligste problemene.

– Biler er den største fellen, men også det å la hunden ligge i bånd utenfor hjemmet. Man bør heller ikke sette ut på lange turer uten å ha med drikke til hunden.

Kollapset på tur

Flere kunder har fortalt veterinæren at hunden deres kollapset mens de var ute på tur, og at de måtte bære den hjem. Men Hjellseth har så langt ikke opplevd dødsfall.

– I dag var det en hund som holdt på å dø. Hunden hadde hjertefeil, noe som blir forsterket i varmen, sier hun.

Det er ikke bare hunder med hjertefeil som er i faresonen, slik været er nå.

– Dyr som er blitt operert, eller har små sår, er veldig utsett for infeksjoner. Bakterier stortrives i varmen.

— Ikke gå fra hunden

Hjellseth fraråder hundeeiere å la kjæledeggen ligge i varmen uten oppsyn.

– Hunder skal alltid ha mulighet til å trekke inn på et kjølende sted, og ha tilgang til vann. Dyr skal omtrent ikke være i bil, med mindre man er i fart og har vinduene åpne.

Hvis uhellet først er ute, gjelder det å komme seg fortest mulig til veterinær.

– Er du ute på tur, og merker at hunden blir slapp og begynner å sjangle, bør du kjøle den ned med vann og våte håndklær. Deretter bør du oppsøke veterinær, sier Hjellseth.

Har du selv eller kjæledyret ditt problemer i varmen? Skriv et innlegg under.

Stig Erik Elliott, Askøyværingen