Sjokkerte forbipasserende stoppet opp da vektere fra Securitas la en 45 år gammel mann i livsfarlig mageleie midt på Karl Johan i Oslo. Mannen er anmeldt for å ha stjålet en salat.

Politiet vurderer nå om de skal etterforske vekterne som ble tilkalt etter at mannen skal ha stjålet en salat fra en 7-Eleven butikk på Karl Johan i Oslo sentrum tirsdag ettermiddag.

— Det stemmer at mannen var her. Han stjal en salat til mellom 40 og 50 kroner, sier Roar Haserud. Han eier 7-Eleven kiosken i Skippergata og må daglig anmelde butikktyver.

Låste bein

— Vi fikk tak i ham et stykke opp i gaten, og han erkjente å ha tatt salaten, sier Haserud til NTB.

På Karl Johan, like ved Stortinget – over 150 meter fra kiosken – ble mannen lagt i bakken av vekteren som stanset ham. Ifølge to vitner skal vekteren også ha slått først.

Ved å klemme kneet sitt mot hodet hans, presset vekteren 45-åringen i bakken. Samtidig skrek han at mannen måtte legge seg på magen, noe som tydelig var vanskelig. Da kom enda fire vektere til og en annen vred mannen over på magen, låste beina hans opp mot baken og satte på ham håndjern. Til slutt ble han ført inn i en Dressmann-butikk like ved for å vente på politiet.

Vurderer etterforskning I Securitas har ledelsen fått en rapport etter hendelsen, men ville ikke kommentere saken torsdag.

— Vektere har ikke anledning til å utøve mer makt enn vanlige folk. Eneste unntak er dersom de tar noen på fersk gjerning eller på såkalt ferske spor, sier politiinspektør Bjørn Vandvik i Oslo politidistrikt til NTB. Han understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag når han gjengir retningslinjene for vektervirksomhet.

Ble filmet Hele opptrinnet ble filmet av en fotograf fra ScanpixNTB som kom forbi. Vandvik så opptaket av vekternes hardhendte pågripelse av 45-åringen og ba torsdag om å få en kopi av råfilmen til politiet.

— Men vi er interessert i å forfølge dette og se om vi kan få en kopi av filmen. Så får vi følge opp saken og se om det er grunnlag for etterforskning eller forvaltningsmessig oppfølging, sier Vandvik.

— ScanpixNTB gir ikke fra seg upublisert materiale, men alt det som er publisert kan politiet selvfølgelig få fri tilgang til, sier redaksjonssjef Jon Eeg i Scanpix til NTB.

Obiora-saken I juni skrev politidirektør Ingelin Killengreen et rundskriv til alle landets politimestere hvor det ble påpekt at bruk av såkalt mageleie under pågripelser i verste fall kan forårsake døden. Det ble pekt på saken der Eugenie Obiora døde i Trondheim.

— Mageleie kan hemme pusting og oksygentilførsel. Manglende tilførsel av oksygen kan i verste fall medføre pustestans, bevisstløshet og død, heter det i rundskrivet.

Politihøgskolen underviser ikke lenger i bruken av mageleie som en metode for å passivisere en gjenstridig person. Etter erfaringene med Obiora-saken og tre andre tilsvarende hendelser der pågrepne personer omkom som en følge av politiets metoder, lærer nå dagens politistudenter mindre livsfarlige metoder.

— I hvilken grad dette brukes innen vekterbransjen vet jeg ikke. Det har ikke vært noe vi har sjekket i særlig grad, bortsett fra at Politidirektoratet skal godkjenne vekteropplæringen, sier Vandvik.

Lunde, Andreas Hensch
Andreas Hensch Lunde