Som vanlig ankom han og kollegaen, Steven Nesse i Sprengningsentreprenøren AS, lageret på Laksevåg i går morges. Her ble det møtt av representanter fra sprengstoffprodusenten Dyno Nobel AS, som kunne fortelle at tyver hadde vært og forsynt seg av lageret.

— Det første jeg tenkte, er at nå ryker det snart en minibank, sier Johnny Nesse, og drar på smilebåndet før han kjapt understreker at dette er alvor.

Enorme skader

Politiet opplyser at det er stjålet cirka tre kilo dynamitt og to hvite plastsylindrer innholdende TNT. I tillegg er det stjålet kabler og utstyr nok til å antenne eksplosivene.

— Det er en grunn til at vi må ha fagbrev for å håndtere slike ting. Skadene kan bli enorme, selv med så små mengder dynamitt, sier skytebass Nesse.

Det skapes et enormt trykk selv med to-tre kilo dynamitt. Spesielt TNT er farlig. Mengdene som er stjålet fra lageret på Laksevåg er nok til å blåse et bolighus i stykker, forteller fagfolk til BT.

Johnny og Steven Nesse var de siste som var innom lageret. Dette var ved 15-tiden lørdag. Tyvene har dermed slått til en gang før 06.00-tiden mandag morgen.

— Tyvene har trolig vært her om natten. Da får de være i fred, sier Nesse, og ser seg rundt.

Politiet forvirret

Lageret ligger inni skogen, langt fra både hovedvei og bebyggelse. Slik det kreves i forskriftene for lagring av eksplosiver.

Et oppklipt gjerde på nedsiden av lageret forteller hvordan tyvene er kommet seg inn til lageret. Videre har de brukt en skjærefil for å ta seg inn i tre boder. En enkel vei til livsfarlige eksplosiver.

— Vi synes det er merkelig at de bare har tatt med seg noen få kilo dynamitt. Det fantes mye mer sprengstoff på de forskjellige lagrene, sier politioverbetjent Tore Salvesen ved Laksevåg lensmannskontor til BT.

Akkurat dette forvirrer politiet. De ser spesielt for seg to mulige løsninger: Enten dreier dette seg om uvitende barn eller ungdom som har stjålet dynamitten for moro skyld, eller så er det personer som har kriminelle hensikter, og som har tatt med seg så mye som de har bruk for.

— Vi holder alle muligheter åpne. Kriminalteknikere har vært på stedet. Vi håper deres undersøkelser kan sette oss på sporet av tyvene, sier Salvesen.

Advarer foreldre

Han er veldig opptatt av å formidle faren sprengstoffet har i ikke-kyndige hender.

— Politiet retter en anmodning til foreldre om å gjøre barn og ungdom oppmerksom på farene som er knyttet til eventuelt funn av dynamitt og TNT, og at man ikke berører noe, men straks varsler politiet, sier Salvesen.

Politiets undersøkelser viser at dynamitten ble oppbevart på forskriftsmessig måte.

— Er det likevel ikke betenkelig at så store mengder dynamitt oppbevares i et lager uten overvåking eller alarm?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere, men nå har utleieren selv kommet til at sikkerheten må bedres, sier Salvesen.

Sprengstofftyveriet, er ifølge Salvesen, det første fra lageret på Laksevåg.

Ingen personer i Dyno Nobel var i går tilgjengelige for kommentar.

STJAL DYNAMITT: Politiet går ut med en kraftig advarsel etter at det ble stjålet cirka tre kilo dynamitt og to hvite plastsylindrer inneholdende TNT fra dette lageret på Laksevåg i går morges.<br/>Foto: KNUT STRAND