De to utførte i går arbeid på taket av en bygning i Vaskerelven. De har både stige og boremaskin med seg oppå det sleipe taket.

I slike situasjoner er sikring, enten i form av tau og sele rundt livet eller stillas, obligatorisk.

Overingeniør Vigleik Juvik i Arbeidstilsynet mener de to arbeiderne utsetter både seg selv og andre for fare. Han påpeker at taket er mosegrodd og sleipt, og at stigen ikke har skikkelig feste.

«Galskap»

— I tillegg ligger det en boremaskin oppå mønet. Det har gått folk under der som kunne fått den i hodet, sier Juvik.

Han understreker at han kun uttaler seg på bakgrunn av BTs bilder.

— Å ha en stige oppå der virker litt suspekt. De har ikke greid å feste den på en skikkelig måte, det ser jo ut som galskap, sier han.

Arbeiderne fra Fana Blikk føyer seg inn i rekken av usikrede arbeidsfolk på diverse tak i Bergen.

— Hvorfor bruker ikke folk sikring?

— Det er typisk for småjobber at de planlegger det dårlig. De burde hatt rekkverk eller stillas, men det er dyrt, sier Juvik.

Dersom Arbeidstilsynet tar folk på fersk gjerning i å bryte sikkerhetsreglene, kan de stanse arbeidet umiddelbart. I tillegg kan firma bøtelegges, og dersom forholdet skjer flere ganger, kan det politianmeldes.

Tar kontakt i dag

I dag vil Juvik ta kontakt med Fana Blikk for å få en forklaring.

— Vi kan ikke gi noen sanksjoner i ettertid, men fortelle at det strider mot HMS-reglene. Vi pleier å få masse unnskyldninger, sier han.

Medeier og styremedlem Jørn Ivar Liseth bekrefter at Fana Blikk hadde folk på taket i et bygg i Vaskerelven i går. Han hevder at disse var sikret.

— Det kan ikke stemme at de ikke var sikret. Det står i instruksene at de skal ha tau og sele på, sier han.

Han forteller at det er opp til arbeiderne å følge reglementet.

— Vi tar stikkprøver, men følger de ikke reglene må de ordne opp i det. Det er første gang jeg hører om at noen av våre ikke har vært sikret, sier Jørn Liseth.

USIKKERT ARBEID: To arbeidere fra Fana Blikk brukte i går stige og boremaskin på taket av bygget i Vaskerelven. Verken arbeiderne eller redskapene så ut til å være sikret.
Christiansen, Roar
SKAL UNDERSØKES: Arbeidstilsynet vil ta kontakt med Fana Blikk i dag.
Christiansen, Roar