Det er midnatt og alarmen går på basen for Norsk Luftambulanse i Bergen. Midt i rakettregnet letter helikopteret med Christian Mørkved bak spakene.

— Vi vet at rakettene er der på den tiden og at det blir en ekstra utfordring. Det blir en diskusjon om hvorvidt sikkerheten er ivaretatt, men man må bare fly på en sånn måte at det er trygt. Det var i grunnen helt uproblematisk, sier Mørkved.

Sikkerhet viktigst

Lege Bjarne Vikenes avgjør om det er medisinsk påkrevd å rykke ut. Piloten vurderer om de kan fly.

Med seg i helikopteret har han alltid redningsmann og anestesilege. Anestesilegene i Helse-Bergen har vakter to døgn hver annen uke på luftambulansen, som en del av turnusen sin.

— Vi opplevde det som helt trygt å lette i rakettregnet og vi kom raskt opp i en slik høyde at vi var over alle rakettene, sier Vikenes.

De fikk først en tur som ble kansellert etter at de var kommet i luften.

— Da vi kom tilbake var det så mange raketter at vi holdt oss ute i fjorden en stund. Men så fikk vi en ny tur og da tok vi den, sier Mørkved.

Turen gikk til Sotra til en rakettulykke. Både landing og pasientbehandling gikk etter planen.

- Ikke et soloshow

— Det er ikke nødvendigvis så lett for folk på bakken å se og høre helikopteret gjennom smellene fra raketter. Vi må alltid gjøre våre egne vurderinger for hvor det er tryggest å lande uavhengig av det. Det skal gå fort, men ikke så fort at sikkerheten ikke er ivaretatt, sier Vikenes.

Han skryter av de pårørendes innsats for den skadde på Sotra denne natten.

— Dette er ikke noe soloshow, det er ikke bare vi i luftambulansen som gjør en viktig jobb. Både pårørende, lokal lege og ambulanse hadde gjort en glimrende jobb for å ta vare på pasienten før vi kom, sier han.

De hadde flere utrykninger i nyttårsfeiringen. Bare i løpet av nyttårsdøgnet mottok de tyve henvendelser.

— Vi rykket ikke på alle, men vi hadde nok å gjøre, det kan du si.

BESKJEDEN: Pilot Christian Mørkved ønsker ikke oppmerksomhet om sin person, men fremhever tjenesten til Norsk Luftambulanse.
RUNE MEYER BERENTSEN