GARD STEIRO gard.steiro@bt.no

— Jeg vil ikke bli banket opp hver eneste dag de neste to årene, sa han i retten i går.

32-åringen soner for tiden en narkodom i Ringerike Kretsfengsel. Han kom til Bergen med hendene i jern, og ble rammet av akutt hukommelsestap i det han entret rettssal 4b. Han ga samme svar på over 100 spørsmål fra aktor Gert Johan Kjelby:

— Det husker jeg ikke.

Kule i pannen Likevel fikk retten et lite innblikk i de opplysningene mannen nå hevder han ikke lenger husker. I oktober i fjor ringte nemlig mannen til hovedetterforsker Kjell Moe ved Bergen politidistrikt. I denne samtalen skal han ha fortalt både hvem som drepte Madsen, og forklart motivet bak handlingen.

— Han sa at vi hadde tatt rette menn, både den som stod bak drapet og den som hadde utført det, forklarte Moe i retten.

Politimannen noterte ned alt 32-åringen sa. Per telefon fortalte han at drapet på Madsen egentlig var et fiktivt ran. Oljearbeideren ble et uskyldig offer i et utrolig spill om narkopenger.

Denne historien var imidlertid bare beregnet for Kjell Moes ører. 32-åringen presiserte at han ikke vil at samtalen skulle festes på bånd.

— Han sa at han ikke kom til å gjenta dette i retten. Hvis han gjorde det, mente han at han ville få en kule i pannen, sa Moe.

Vil ikke tyste 32-åringen kommer fra Åsane, men var bosatt i Oslo på drapstidspunktet. Han vanket i mc-miljøet, og drev egen rockebar før han havnet bak murene. I september 1999 ble han dømt til to års fengsel i en større narkotikasak. Sammen med to andre fraktet 32-åringen over 500 gram amfetamin til Bergen.

I retten betegnet han seg som en av Øyvind Bjarte Madsens beste venner. Likevel ville han ikke gi retten opplysninger i drapssaken.

— Er du interessert i å opplyse saken? spurte statsadvokat Gert Johan Kjelby.

— Av hensyn til min og min families sikkerhet velger jeg å si minst mulig.

— Tør du ikke?

— Når du sitter i fengsel er det ikke spesielt lurt å fortelle noe til politiet. Det kan bli oppfattet som tysting, og vi vet alle hva som skjer med tystere, spesielt bak murene.

Med den begrunnelsen svarte 32-åringen «husker ikke» på hvert eneste spørsmål. Bare en gang endret han ordlyd. Det var da aktor spurte om han kunne ha fortalt Kjell Moe at prisen på Madsens hode var en million kroner.

— Det husker jeg i hvert fall ikke, svarte 32-åringen.

Les også: - Ofret for 300.000 kroner"Ikke la dere skremme"