Tilbake lå en gråtende og livredd 14-åring. Sammen med familien har hun bodd i Norge i fem år.

— Jeg skulle hente broren min i barnehagen. Jeg så folkene, men visste ikke hvem de var. Da jeg kom hjem, var huset fullt av folk. Jeg fikk vite at det var politiet som skulle hente oss og sende oss til Jerevan, gråt Lilit Mekertjan der hun lå i sengen og fikk trøst av venninnen Abril-Marisol Diaz.

Familien har vært på flukt i Russland, Tyskland og Norge i til sammen 11 år.

I slutten av desember skrev BT om Lilit og søsknene hennes. De hadde skrevet brev til statsminister Bondevik med bønn om å få bli i landet.

Advokaten får skylden

En håndfull politimenn fra Arna og Åsane politistasjon kom i går ettermiddag til asylmottaket på Vestlandsheimen, der familien bor. Beskjeden var klar: Dere skal ut av landet. Flyet går i morgen tidlig.

Men i løpet av aksjonen kom kontrabeskjeden. Utlendingsnemnda hadde fått nye opplysninger i saken. Direktør Terje Sjeggestad i Utlendingsnemnda ble da gjort kjent med en rapport som er utarbeidet av psykolog Magne Raundalen. Sjeggestad skylder på at familiens advokat har sittet på denne rapporten i flere måneder, uten å sende den videre.

Psykisk belastning

Etter det BT kjenner til, handler rapporten fra Raundalen om de psykiske belastningene 11 år på flukt har påført barna i familien Mekertjan.

Raundalen kontaktet Sjeggestad da han fikk vite om aksjonen.

— Det dreier seg om en rapport fra faglig hold. Da vi fikk vite om rapporten, og ikke kan utelukke at den inneholder nyttig informasjon, valgte vi å stoppe utsendelsen, sier Sjeggestad.

Han mener det ikke er grunn til å kritisere politiet i denne saken.

Advokaten var ikke tilgjengelig for kommentar i går kveld.

Raundalen sier til BT at rapporten er datert 20. oktober. Han vil ikke si noe om innholdet.

— Det er veldig personlige opplysninger om familiens indre liv.

— Tror du den vil påvirke saken?

— Nemnda avgjør, men den inneholder viktige momenter, sier Raundalen.

Gråtende mennesker

Det var dramatiske scener som utspant seg i og utenfor leiligheten til familien. Utenfor sto andre beboere ved asylmottaket klare til å blokkere dersom familien ble tatt med makt. Da politiet gikk, og pressen fikk komme inne, lå det gråtende mennesker over alt.

Rektor ved Haukås skole, Anne Berit Støckert, var tilfeldigvis hos familien på kaffe da politiet kom. Hun var oppbrakt.

— Jeg er ikke kritisk til det politiet gjorde, men til systemet rundt. De fikk avslag på asylsøknaden i 2002. Hvorfor har det ikke skjedd noe før? Dette er mennesker som nå har vært her i fem år og som er integrert i både skole og miljø, sier hun som en forklaring på de opprivende scenene.

Også Lilits friidrettstrener i Hovding var der. Han kunne fortelle at jenten er et av kretsens store talenter, og at hun om 14 dager skal delta i ungdoms-NM i kule og sprint.

- Lovstridig

Leder i komité for oppvekst i Bergen kommune, Oddny Miljeteig (SV) kom også til stedet. Hun var i harnisk.

— Dette må vi ta opp med barne- og familieministeren og statsministeren. Det som skjedde i dag, skal ikke skje i Bergen. Det er en behandling av unger som strider mot alt som er av lover og konvensjoner, mener hun.

Lilit har sammen med andre ungdommer ved asylmottaket startet organisasjonen SoHo - Se oss & Hør oss. Mandag er hun invitert til Oslo på et møte om asylbarns situasjon, som biskop Gunnar Stålsett har tatt initiativet til. Både statsminister Kjell Magne Bondevik og kommunalminister Erna Solberg er meldt til møtet, sammen med representanter for Redd Barna.

Derfor kom gårsdagens politiaksjon så overraskende.

OPPLØST I TÅRER: Lilit Mekertjan fikk trøst av venninnen Abril-Marisol Diaz etter det opprivende møtet med politiet. Nå skal Utlendingsnemnda ta stilling til en psykolograpport før den bestemmer familiens endelige skjebne.<br/>Foto: RUNE SÆVIG