Terje Olsen har i 20 år drevet hundekjøring — i mange år i Sande i Vestfold. For to år siden slo han seg ned på Finse som vaktmester på Hotel Finse 1222. Samtidig tilbyr han inn- og utenlandske turister en tur med hundespannet sitt.

Turer med hundespann

Han har 18 polarhunder liggende lenket et stykke nord for jernbanestasjonen på Finse. Hundene er skapt for å leve ute og trives godt i snøen her oppe på Norges tak.

— Det er fint å drive hundekjøring på Finse, men vær- og vindforholdene er langt røffere her enn nede i lavlandet. Jeg kjører turister og skoleklasser rundt her på Finse. Noen ganger kjører jeg turister på flere dagers rundtur med overnatting ute. Det er et aktivt hundekjørermiljø på Geilo. Vi har et spesielt tilbud her på Finse fordi vi er så nær villmarken, sier Olsen.

— Du lever et litt spesielt liv?

— Ja, det skal jeg ikke nekte for. Åtte til ni måneder av året kjører vi med hundene. Innimellom jobber jeg med vaktmesteroppgaver på hotellet. Det betyr mye for helheten for aktivitetstilbudet på Finse at vi kan stille med hundespann. Vi kjører med 12 hunder i hvert spann, sier Terje Olsen.

Kokk og skiseiler

Kokk Ronny Finsås kunne gjort karriere som gourmetkokk på de fine restaurantene i hovedstaden. Men han har avstått fra å gjøre karriere på de fine stedene i Oslo. Ronny er nemlig hektet på skiseiling og da er Finse helt topp, forteller han.

— Jeg gikk læretiden hos mesterkokken Bernt Stiansen på Statholder Gaarden i Oslo, og var også en tur innom Oslo Plaza. Fagbrev fikk jeg i 1997. På høsten det året havnet jeg her ved Hotel Finse 1222. Og her kommer jeg nok til å bli.

— Jeg er her oppe først og fremst for å seile. Finse er et ypperlig utgangspunkt for skiseiling, særlig i vestavind. Da går det greit unna til Geilo eller Ustaoset slik at du kan ta toget tilbake til Finse. I god vind klarer du Finse - Geilo på halvannen time. Personlig rekord er Finse - Ustaoset på tre kvarter. Da var det kuling og god sikt. Jeg skal love deg at det gikk unna!

Den unge kokken som opprinnelig er fra Hjelmeland i Sunnfjord, men oppvokst i Romsdal og i Oslo, synes det ble for hektisk på jobb i Oslo.

— Der blir det for mye jobbing og lite fri. Og det er for mye snobberi i hovedstaden, sier kokken.

Han har også ansvar for å kjøre tråkkemaskinen for alpinløypen på Finse, og å maskinrydde bort snøen rundt hotellet.

MANN OG TREKKHUNDER. Terje Olsen med de to polarhundene Raff og Scott.
FOTO: HELGE SUNDE