Det er sommer inne i hodet til kunstneren Per Helge Hansen også. Han har nettopp kommet hjem til Askøy etter et to uker langt opphold på Kreta, og det er inntrykkene derfra som begynner å bli konkrete uttrykk i hans malerier, selv om de blir skapt i atelieret han leier av Askøy kommune, og som ligger i en nedlagt skole.

Kreta på krita

Det var for ca. ett år siden at Per Helge Hansen med familie var på ferie på Kreta for første gang. Så ville tilfeldighetene det at de dumpet over et helt nytt utbyggingsprosjekt. Flotte ferieleiligheter, bare 70 meter fra stranden.

— Vi så leiligheten, reiste hjem, pantsatte huset og kjøpte leiligheten på Kreta. Vi bare måtte. Kunne ikke la sjansen gå fra oss, da hadde vi kommet til å angre hele livet. Så nå drar vi til Kreta på krita, humrer Per Helge Hansen.

Den 52 år gamle kunstneren er i innspurten med jobbingen før neste separatutstilling. Den åpner i Galleri Siverts i Bergen i september, men Hansen føler at han har kontroll. Forrige separatutstilling var i 2004, og det er hans produksjon gjennom de to siste årene som nå skal vises frem og forhåpentligvis finne nye eiere.

— Jeg regner med at det vil bli plass til ca. 30 arbeider. Det skal ikke by på veldig store problemer å bli ferdig, men jeg vet også av erfaring at det alltid er ett eller to bilder det står på. Som du ikke er helt ferdig med, som du plundrer litt med, eller er usikker på, forteller Hansen.

Musikk

Når Per Helge Hansen jobber har han alltid musikken som følgesvenn. Pop og rock fra egen ungdom, eller klassisk og jazz.

— Musikk og bildekunst er to deler av den samme verdenen. Musikken inspirerer meg og gir bildene mine en rytme, forklarer han.

Musikken materialiserer seg også på andre måter i Per Helge Hansens bilder. For eksempel går The Beatles igjen i flere arbeider, og dessuten bruker han ofte sirkler som elementer i bildene sine.

— Det er sirkler i tre størrelser: cd, singel og lp, forklarer han.

Det er også andre figurer som ofte går igjen i Hansens bilder; indianere og engler, for eksempel.

— Indianerne blir stadig mindre synlig i bildene mine, men de har vært der siden jeg for 12-13 år siden var i USA sammen med Eivind Blikstad for å lage illustrasjoner til diverse indianerbøker og -kalendere. Indianerne fascinerte meg, forklarer han.

— Og englene?

— Jeg maler ting som er rundt oss, sier han med et stort smil.

Når Per Helge Hansen skal beskrive sin egen kunst forklarer han at han arbeider i spenningsfeltet tradisjon/modernitet og figurasjon/abstraksjon.

— Når du får det figurative og det abstrakte til å fungere sammen, da blir det et godt resultat. Men det er vanskelig, forklarer han.

Han arbeider med maleri, akryl og olje, gjerne iblandet sand eller trespon, og i flere arbeider bruker han collageelementer som tegning, grafikk og foto.

Den forbannede døden

Hvor lang tid han bruker på et arbeid?

— En time eller to år, sier han, og fortsetter:

— Og noen blir du aldri ferdig med, eller du tar det for langt slik at det bikker over.

— Og hvor henter du inspirasjonen fra?

— Fra musikken, fra mennesker jeg møter, fra ting jeg opplever - for å si det stort: Fra selve livet. Og livet kunne jo ha vært så vidunderlig hadde det ikke vært for den forbannede døden. Den kommer jo så nært innpå oss. Venner dør, familiemedlemmer dør, og det er jo ingenting vi kan gjøre med det. Da moren min døde for et par år siden laget jeg et maleri jeg kalte for «Sorgens trøstetavle». Jeg trodde at det var et veldig personlig bilde, men jeg tok det med til Galleri Siverts sin juleutstilling for å vise det frem. Og så ble det solgt! Det overrasket meg veldig fordi jeg trodde det var mine sterkt personlige følelser som lå i dette maleriet. Og så snakker det også til andre. Det kjennes godt, sier Per Helge Hansen.

MED STEKEPANNE: Med stekepanne som palett jobber Per Helge Hansen fram bilde etter bilde. Som regel jobber han med flere bilder samtidig. (Foto: Tor Høvik)
Høvik, Tor
INSPIRASJON: Musikken inspirerer.
Høvik, Tor
PLATESPILLER: Her er det vinyl som gjelder.
Høvik, Tor
VIDUNDERLIG: Livet hadde vært vidunderlig, hadde det ikke vært for denforbannede døden, sier Per Helge Hansen.
Høvik, Tor