• Og så er jeg en god elsker. Det er ikke tull engang!

«Let your dreams fly» står det på armen til Torgrim Holte (46). Hans livshistorie høres ut som en drøm. — Folk tror jo det er oppspinn, sier hypnotisøren på Tertnes.

Hvor skal vi begynne?I ørkenen med den saudiarabiske kronprinsen? Obersten på det flygende teppet i Afghanistan? Hotellkjøpet på Bømlo? Hypnoseshowet med CIA og PST, eller kjendistilværelsen i Tyrkia?

Det er ikke lett å beskrive Torgrim Holte med få ord. Han klarer det ikke selv heller.

Jeg er kanskje den beste hypnotisøren i verden

— Jeg er bare en vanlig mann fra Volda med et litt uvanlig yrke, prøver han.

I mange år pendlet hypnotisøren mellom den store verden og lille Bømlo, der han hadde samboer og barn. Nå er barna voksne og forholdet til samboeren slutt. Da han flyttet for seg selv, valgte han Bergen som base. Ett av barna bor her, og det er lettere å komme seg til og fra verden herfra enn fra Bømlo.

Buddhaen

Torgrim sitter i sofaen på Tertnes med beina i kryss, som en buddha, og forteller at han er singel på tredje året, men har bra drag på damene.

— Jeg er en mann i min beste alder. Har litt tyngde i kroppen, og det gjør at jeg får færre rynker. Er jo ganske good looking, jeg har tre av Norges vakreste barn som dokumentasjon, he-he. Og så er jeg en god elsker. Det er ikke tull engang!

Torgrim er mye. Men han er ikke beskjeden.

— Jeg er kanskje den beste hypnotisøren i verden, sier han.

Det første han sada vi møttes, var: - Du kan ikke hypnotiseres.

— Nei vel?

— For du er keivhendt. Det går ikke an å hypnotisere venstrehendte.

Byen mellom de åtte fjell

Han sier at han i løpet av over tyve år i bransjen har hypnotisert 70.000 mennesker, men ingen av dem skriver altså med venstre hånd. Sannsynligvis fordi høyre- og venstrehendte bruker hjernehalvdelene ulikt. Det finnes også andre som ikke lar seg hypnotisere. Fordi de ikke vil la det skje, ikke tror det er mulig.

SEG SELV: - Jeg er meg selv 100 prosent, gjør som jeg vil og blåser i hva andre sier.
STILLHETEN: Under havflaten nyter Torgrim roen og freden. Her er det ingen fordømmelse, her er han i fiskenes rike, på deres premisser.
MILITÆR KARRIERE: Huset på Tertnes bærer preg av Torgrim Holtes militære karriere. På veggene henger diverse utmerkelser og innrammede takksigelser fra Forsvaret. - Jeg har vært med på mye jeg ikke kan snakke om, sier han.
SOLDATENTERTAINER: Ørland hovedflyplass er kanskje det stedet Torgrim har besøkt hyppigst. Hans hypnoseshow gjør rekruttenes bli-kjent-fase mye kortere, mener velferdsoffiser Viggo Bech.

Torgrim var fjortis da han fant en bok om hypnose for magikere hos faren. Han prøvde det ut på venner, og ble overrasket over hvor lett det var å hypnotisere folk. Men han ble også litt skremt, for første gang han fikk det til, visste han ikke hvordan han skulle vekke kameraten. Senere leste han mer både om hypnose og psykologi, før han gikk i gang med det som etter hvert ble en solid inntektskilde.En hypnotisør henvender seg til den ubevisste delen av hjernen. Torgrim forklarer at den han hypnotiserer, kommer i en slags drømmetilstand. Og der får han folk til å glemme tallet syv, kakle som en høne eller tro at de er en mektig person.

En av soldatene vedØrland hovedflystasjon i Trøndelag fikk nettopp oppleve alt dette.

— Så du er fra Bergen, ja. Byen mellom de ...?

— Åtte fjell, svarer Sindre Mjelde.

- Torgrim er unik

Han har plutselig fått en-to-tre-fire-fem-seks-åtte-ni-ti-elleve fingre. En stund hypnotiseres han til å bli sørpe full. Og da er det jo vanskelig å komme inn i leiren – selv om Torgrim får den unge soldaten til å tro at han er oberstløytnant.

Brakkehumoren slår an. Forsamlingen skrattler.

— Man må være trygg på seg selv for å la seg hypnotisere, melder hypnotisøren til soldatene før han går av scenen.

Torgrim er sikker på at Sindre blir en helt blant medsoldatene. Hypnoseshowene pleier å virke slik.

— Jeg har jobbet fast med rekrutter siden nittitallet og merker at showene mine er en fin måte å gjøre dem sammensveiset på, forteller en svett hypnotisør etter seansen.

— Torgrim er unik.Showene hans korter ned bli-kjent-fasen betraktelig, sier velferdsoffiser Viggo Bech.

Han var den første som booket hypnotisør Holte til NATO-øvelser.

— Husker du oberstløytnanten som slet med å få startet det flygende teppet? spør Bech.

HYPNOTISØREN: Torgrim Holte har jobbet som TV-hypnotisør i Midtøsten, Tyrkia, Sveits og Norge. Nå jobber han mest for Forsvaret. Her hypnotiserer han soldat Sindre Mjelde på Ørland hovedflystasjon.

TV-stjerne

Visst husker Holte. Det skjedde på en av de mange turene til Afghanistan. Under internasjonale operasjoner har hypnoseshowene en ekstra befriende effekt, mener han. Det gir en pause fra krigen, gir de militære en sjanse til å slippe taket et kort øyeblikk.

Torgrim sier han er et barn av Forsvaret. Det var Forsvaret som først leide ham inn for å underholde soldatene i Bosnia på nittitallet. Mens han var der, oppdaget andre lands styrker at de kunne bruke ham også til andre ting han ikke kan fortelle noe om.

ARABER HOLTE: Da Torgrim bodde i Libanon en periode, gikk han kledd som de innfødte. Han har også hatt hypnoseshow for den saudiarabiske kongefamilien.
holte16.jpg
Fred Ivar Utsi Klemetsen
FLY ME TO THE MOON: Torgrim liker å synge gamle croonerlåter. Han spiller også trompet og piano.

På veggen hjemme på Tertnes henger det et bilde av Torgrim med tre stjerner på skulderen, og han har slagordet «Mission first security always» tatovert på den ene underarmen. En skuldertatovering henviser også til det amerikanske forsvaret, det samme gjør en ring. På håndleddet har han tre armbånd: ett laget av fallskjerm, et annet i massivt sølv fra Afghanistan og det tredje av lava fra Tenerife.Frem til år 2000 levde Torgrim en nokså anonym tilværelse som bygde— og forsvarsentertainer. Drev med karaoke og tryllekunst. Var småbarnsfar og – en kort periode – hotelleier på Bømlo.

Han hadde syslet en stund med hypnose og fått laget en såkalt pilot, en prøve på et mulig TV-program. Den tok han med til Cannes. Og for å gjøre en litt lang historie betydelig kortere: Noen måneder senere var han TV-stjerne i Tyrkia.

Floppen

Det var nærmest en ut-av-kroppen-opplevelse å få millioner av TV-seere og fans klatrende på huset. Han har flere ganger sagt at han følte seg som Jeppe i baronens seng.

Suksessen som Thor the Viking i Tyrkia førte til at han fikk sitt eget show på TV 2. Det ble mange medieoppslag, saker i Se og Hør. Men showet ble ingen suksess, synes Torgrim.

— Jeg gjorde ting på min måte i Tyrkia med stort hell, og så skulle jeg plutselig forholde meg til nisseluer og kostymer. Jeg ville drive med hypnose, ikke teater, sier han nå.

De siste årene har han jobbet mest med hypnoseshow for Forsvaret. Og nå er han i gang med julebordsesongen rundt om i Norge.

— Jeg er stor nok til å være liten nå. Har ikke behov for å komme i media hver gang jeg slipper en promp. Men jeg er også ved et veiskille: Skal jeg fortsette å ha base i Bergen? Skal jeg jobbe mer som dykkerinstruktør? Jeg er egentlig lei av krig.

I stuen står en diger3D-TV.

På peisen fullt av militære krus og et bilde av Torgrim med arabisk hodeplagg. I gangen henger diplomer og utmerkelser av det militære slaget. I kjelleren foto av Torgrim sammen med Morten Harket, Thorvald Stoltenberg og andre kjente fjes.

Moren hans begynte tidlig å klippe ut alt som sto om sønnen i media, og nå har han har flere permer med utklipp.

— Greit å ha når du treffer nye folk, for av og til må jeg bevise at jeg snakker sant. Livet mitt er litt for utrolig, liksom.

Har besøkt 52 land

Torgrim sier han har sett 38 prosent av kloden og besøkt 52 land. At han kjenner ekstremt mange mennesker rundt om i verden, både NATO-topper og mer vanlige kjendiser. Men det er ikke alle som tror at han har festet med Phil Collins, lånt parykken til Tina Turner og fotolinsen til Rod Stewart.

Det er kanskje lettere å tro på at han har drevet underholdning med skuddsikker vest og hjelm i Afghanistan.

— Tilfeldigheter har styrtlivet mitt. Jeg har aldri vært redd for å prøve nye ting. Kanskje minner det litt om 40-årskrise når jeg har motorsykkel i garasjen, hopper i fallskjerm og bruker mye av fritiden på dykking. Sist jeg kom hjem fra Afghanistan, dro jeg rett til Tenerife for å dykke. Etter et par dager hjemme kjedet jeg meg, så da reiste jeg til Puerto Mogan på Gran Canaria og deretter til Egypt. Men nå skal jeg jobbe knallhardt i en måned før jeg drar på dykkerferie til Thailand.

Under vann kobler han ut alt annet. Nyter freden. Kjenner at han er i fiskenes rike – helt uten egen innflytelse. Han er sertifisert til å drive dykkeropplæring. Kanskje vil han satse mer på det fremover. Være mer under vann enn i Afghanistan er målet nå.

Det hender at Torgrim har opp mot 300 reisedager i året. Livet som omflakkende underholder har nok gjort ham rastløs. Nå ønsker han å roe litt ned, kanskje bruke hypnosen til å hjelpe folk med å slutte å røyke, sove bedre eller slanke seg.

— Jeg må nesten spørre: Det ser ut som om du kunne hatt bruk for slankehypnose selv?

— Jeg legger på meg når jeg har det så travelt og på grunn av noen medisiner jeg måtte ta en periode. Men når jeg drar til Thailand i desember, kommer jeg til å gå ned mange kilo.

- Kan du hypnotisere deg selv?

— Ja, alle kan det. For eksempel når du kjører bil og plutselig har kjørt flere kilometer uten å tenke over det. Da kobler venstre hjernehalvdel inn autopiloten, og så flyr tankene med den høyre. Da er du på en måte i en hypnotisk tilstand.

- Hva har livet som hypnotisør lært deg om mennesker?

— At mange vil ta snarveier. De vil ha hjelp akkurat nå og tror at hypnose kan hjelpe dem gjennom kriser. Men man må arbeide seg gjennom samlivsbrudd eller andre livskriser. Jeg har også lært at ingen mennesker er like, men at alle har noe verdifullt i seg. Vi er for flinke til å trekke folk ned, vi bør heller bygge hverandre opp, sier Torgrim, som også har et par selvhjelpsbøker på gang.

Det rareste

Når jeg spør omdet rareste han har opplevd, ber han om betenkningstid. Det har jo vært så mye. Han tar en sveip innom Bømlo og sier han har hatt dårlig samvittighet for å ha vært for lite med barna da de svar små. Han angrer også på hotellkjøpet han foretok der, men det er så lenge siden at nå kan han le av det.

Fra Bømlo tar han et langt sprang til Saudi-Arabia. For å gjøre nok en historie mye kortere: Han var nettopp kommet hjem til Bømlo da han fikk en telefon som endte med at han underholdt den saudiarabiske kronprinsen i ørkenen. Torgrim viser oss bilder av traileren han selv bodde i. Ikke noe å si på baderomsfasilitetene.

— De hadde 71 trailere og la ut ti mil med rør og ledninger for å få vann og strøm. Det var så gale, helt hallo, mann!

Torgrim underholdt også den tunisiske regjeringen rett før den ble kastet av folket under opprøret vinteren 2011.

— Jobber du for hvem som helst?

— Etter å ha jobbet ti år i den arabiske verden, kjenner jeg meg sterk nok til å si nei. Jeg er ikke et parkometer man putter penger på, og når moralen er fraværende, må jeg markere for meg selv og mine barn at jeg er en mann av ord og ære.

Torgrim viser et bilde han tok av månen i St. Tropez. Det må ha blitt tatt av en vanvittig bra zoom, tenker jeg.

— Jeg tok det med linsen til Rod Stewart. He-he! Jeg har opplevd mer hittil i mitt liv enn det ti andre mennesker opplever et helt liv. Det er nok derfor jeg søker det ekstreme, det skal litt til for å gi meg nye kick, sier 46-åringen i sofaen på Tertnes.

NY LIDENSKAP: De siste årene har Torgrim dykket mer og mer. Nylig kjøpte han seg djevelmaske på en dykkertur i Egypt. I desember skal han dykke i Thailand.
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN
UTROLIG LIV:- Det skjer alltid ting rundt meg, sier Torgrim som har havnet opp i de utroligste situasjoner og mener han hittil har opplevd mer enn det ti mennesker opplever til sammen i løpet av livet.
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN