Det er festspilltid, og det vrimler med turister, bergensere, striler, sogninger, unger og voksne, tjukke og smale. Noen slikker is, andre spiser reker.

Ved Strandkaien lå gamle «Oster» og gjorde seg lekker for alle som tok en titt om bord, men minst like mye for resten som nøt synet på avstand. I dag kl. 11.00 seiler hun, men kommer snart igjen. På Torgdagen er hun på plass ferdig restaurert og med alt på stell.

Tidlig på dagen var også Vågen full av seilbåter, men etter at frokosten var spist og folk hadde tatt seg en siste tur på land, fôr armadaen videre.

Benkene på Torgalmenningen var god å ha og været fint, vi ante at sommeren lurer i kulissene.

Kem har tatt skoen min?

Men så dukket det opp en rødkledd vekter med kraftig røst. Plutselig var han omringet av nysgjerrige ved Den blå steinen. Han minnet da fryktelig om skuespiller Yngve Sæterås. Så kom de hele bunten, store og små som skal spille fjorårets suksess «Hvem har tatt min venstre sko?»

Brått er smeden der på de lange beina sine. Det er ikke vanskelig å høre stemmen til Helge'n. Den ljomer utover plassen: «Kem har tatt skoen min?»

Skuespillerne Vestlandske teatersenters forestilling med Helge Jordal som smeden Finnvald, med kjempestore hull på sokkene, fikk latteren frem hos barn og voksne. Dette er noe de kan!

Da miniforestillingen var over delte bakeren og museumsdirektør Trygve Fett ut små reklamelapper om folkekomedien som begynner på Gamle Bergen nå på onsdag.

Herlig barnekunst

I Vestlandske Kunstindustrimuseum, eller Permanenten, er det barnas kunst som har dominert de siste dagene. De unge kunstnerne er elever ved Kulturskolen på fritiden, og det er der de har laget alle de flotte og fantasifulle tingene på utstillingen. Hvis du skal ha den med deg må du være snar, for i dag er siste utstillingsdag. Men i går traff vi flere av de unge kunstnerne som beundret sine egne og andres arbeid. Det gjorde vi også.

Det er utrolig hvor oppfinnsomme de er. Eller kanskje er det nettopp derfor de så kreative, fordi de er barn.

Ni år gamle Andrea Viken Strand er på Kulturskolen en gang i uken, og syns det er veldig kjekt. Hun er også elev ved Holen skole.

Andrea drømmer om å bli kunstner. Hun har bidratt med et utrolig flott selvportrett, i tillegg til en av figurene i «ønskeskogen». Der har elevene laget små figurer av ståltråd og perler mens de tenkte på noen de var glad i og ønsket gode tanker. Det er bare å bruke fantasien, et tre kan også være en ballettdanser.

Miriam på snart 10 år er elev på Paradis skole. Hun har laget en flott stav som også ble brukt på juleforestillingen i Storetveit kirke, mens ni år gamle Arvin Træland på Kronstad skole har laget et av de fantasifulle hodene på veggen.