— Det kom brått på. Jeg hadde ikke regnet med at det skulle bli så dyrt, sier Liv Seim (74).

I hånden har hun et «tilbud» fra bybaneentreprenør Fyllingen Maskinstasjon AS.

For kun 140.000 kroner skal hun få skiftet ut kloakkrørene mellom det offentlige ledningsnettet og huset der hun bor.

Flere hundre huseiere

I realiteten har hun ikke noe valg. I likhet med flere hundre huseiere langs bybanetraseen har hun fått beskjed om at kloakkrørene hennes lekker.

Bare i Inndalsveien, hvor Seim bor, vil 80-90 bybanenaboer bli pålagt å bytte rør.

- Urimelig

  • Jeg synes det er litt urimelig. Jeg betaler jo avgift for vann og kloakk hvert år. Men når rørene er private, så er det vel bare sånn, konstaterer Seim.

Hun bor alene i huset, som har vært i familien siden 1934.

- 140.000 er mye penger? Har du råd til dette?

— Jo visst er det mye. Jeg har en leieboer, men ellers er jeg pensjonist, så inntekten er jo ikke så stor. Jeg må ta av sparepengene, sier Seim.

Ingen kontroll

Under bakken i Bergen ligger mil på mil med morkne kloakkledninger. Av 160 mil avløpsrør, burde halvparten vært skiftet, anslår kommunen.

Men som regel blir de liggende i fred. Kommunen fører ikke jevnlig tilsyn med private ledningsnett.

Hadde det ikke vært for Bybanen, ville Seim dermed sluppet utgiften. Men hun har allerede takket ja til tilbudet fra Fyllingen Maskinstasjon. Hun kunne valgt en annen entreprenør, men tror ikke det ville blitt noe billigere.

Kloakk i terrenget

  • Når vi har bestemt å skifte ut de offentlige ledningene, undersøker vi også tilstanden på de private, forklarer Rolf Breivik, senioringeniør i vann- og avløpsetaten i Bergen kommune.

— Enkelte havner i kategorien «rød». Da må de skiftes ut før de kan kobles på det offentlige nettet. Grovt sett gjelder det alle rør som er lagt før 1970. I så gamle rør lekker kloakken ut i terrenget og vassdragene, og det ønsker vi ikke. Det kan medføre sykdom og elendighet.

- Tror du folk synes det er litt surt å få en slik overraskelse i posten, bare fordi de tilfeldigvis bor ved Bybanen?

— Langs Bybanen blir veldig mange berørt på kort tid. Men de kan ikke skylde på banen. De må være glad for at det blir skiftet. Og vi har vært flinke til å gi informasjon.

Tvang

- Det er ganske dramatisk å få en regning på 140.000 i posten?

— Ja, det vil jeg anta at det er. Men slik er loven.

- Ikke alle har sagt at de går med på å betale. Hva skjer med dem?

— Det vil ende med at de får et pålegg, sier Breivik, som viser til at de har hjemmel i forurensningsloven for å gjøre dette.

- Normal markedspris

Sigmar Tveit i Fyllingen Maskinstasjon er prosjektleder for bybaneutbyggingen i Inndalsveien. Han trodde det meste noen måtte betale for å skifte rørene var rundt 70.000 kroner pluss moms. Tveit blir derfor svært forbauset over å høre at firmaet hans har sendt ut krav på hele 140.000 kroner:

— Å, søren sprelle! Jeg må understreke at dette ikke er noe som vi har initiert.

- Men dere skal jo tjene penger. Er det gode tilbud dere sender ut til Bybane-naboene?

— Det er normal markedspris. Men jeg synes det er veldig leit at et menneske på 74 år skal få en slik overraskelse i posten.

Store forskjeller

Liv Seim må bytte 45 meter rør. I nabohuset bor søsteren Karen Margrethe. Hun skal bare skifte 12 meter, og slipper derfor med en regning på 46.000 kroner.

Langt billigere blir det imidlertid for folk som bor i blokk og rekkehus. Der deles kostnaden på alle boenhetene. Entreprenøren anslår at snittprisen per bolig vil komme på rundt 20.000 kroner.

- Ingen annen måte

Litt opp i gaten for Liv Seim bor Tore Laupsa. Han eier en av seks leiligheter i bygningen, og slipper derfor med en regning på 4.500 kroner. Det er han fornøyd med.

— Jeg er glad jeg slipper å betale 140.000. Men hver enkelt huseier har jo ansvar for ledningsnettet sitt. Jeg ser ikke noen annen måte å løse dette på, sier Laupsa.

Er du nabo til Bybanen, eller er du glad du slipper? Skriv gjerne noen ord i kommentarfeltet.

HÅVARD PRESTEGÅRDEN
Håvard Prestegården