RAGNHILD DAAE NORDHAUG

— Do you know where I can buy women?

Tatjana Dahle ler. Butikkbestyreren forteller historien om den mannlige kunden som kom inn i butikken, lirte av seg en og annen høflig frase om Putin, for deretter å etterlyse varen han var på jakt etter. Mannen gikk tomhendt ut igjen.

— Nei, jeg sa at jeg ikke visste noe om sånt, men at jeg kan fortelle mye om russisk kultur, ler Tatjana.

Her inne er det nemlig orden i sakene. På hylle etter hylle står matrushkadukkene på geledd, prydet med bunader, julenisser, Putin og Harry Potter. Ivrige bergensfruer snuser på varene.

— Jeg har vært her inne en gang før. Nå er jeg på jakt etter julegaver, forteller 82-år gamle Asta Bryn, og legger til:

— Det er veldig elskverdig her, synes jeg.

Fem hundre medarbeidere

Natalia Rødland er eier av butikken.

— Jeg har rundt fem hundre mennesker som jobber for meg. Det er mest enkeltpersoner som lager ting hjemme, men det er også noen små fabrikker, forteller Natalia.

Femtiåringen kjenner godt til russiske håndverkstradisjoner.

— Jeg har reist mye rundt til små landsbyer nord i Russland. Der lever de som i et annet århundre. Jeg har lært teknikker av gamle russere, men jeg har ingen formell utdannelse, forteller hun.

Natalia har drevet med husflid i Arkangelsk, kom til Norge for seks år siden og giftet seg for fire år siden. Nå pendler hun mellom Trondheim og Bergen.

— Gobeleng? Is this Russian or French? avbryter Bryn.

— Russian, russian, forsikrer Natalia og Tatjana.

Krigen er tema

— Jeg husker under krigen at vi syklet ut til Os og smuglet inn mat til russiske fanger, forteller Bryn, og Tatjana nikker.

— Det er mange som kommer inn i butikken og snakker om historier fra krigen. Flere har fortalt om at de ga fangene mat, og at de fikk sånne hjemmelagde trefugler som takk, forteller Tatjana og peker.

Varene i butikken koster alt fra fem kroner til flere tusen, og selv om det aller meste kommer fra Russland, finnes det også varer fra Polen og Estland her.

— Unnskyld?

En ny kunde har steget inn i butikken

— Er dette angora?

Tatjana tar en titt.

— Nei, det er fra geit.

På vei ut tar vi en titt på dørskiltet. «PORATO BASKO» står det. Ordene stammer fra en gammel nordrussisk dialekt, og betyr veldig vakker .

RUSSERNE KOMMER: Natalia Rødland (t.v) holder russiske håndverkstradisjoner i hevd i butikken sin på Strandkaien. Asta Bryn kjøper julepresanger og slår av en prat om russiske krigsfanger.<br/>Foto: ØRJAN DEISZ