TRUDE HAUG

Apekatten het Ole Midtun.

— Noe skulle den jo hete, sier Midtun, som forteller at det var mannskapets store skrekk at Ole Midtun skulle kaste eiendelene deres over bord. For det hadde den stor moro av.

Til helgen flyr Karsten Midtun til Tallinn med et SAS-fly med nødhjelp som han og hans gode hjelpere har samlet inn fra sponsorer og privatpersoner. Juleflyet med nødhjelp har tatt av i nitten år nå, og med noen få unntak har Karsten Midtun sittet ved spakene.

Det er tre år til han takker av som flykaptein i SAS, og han snakker fint om selskapet som låner ham et julefly hvert år. Selv om han er mer sliten nå, for også i SAS jobbes det mye mer enn før.

Et PR-fremstøt

I åtte år fløy Midtun langruter for SAS, fra Europa til Amerika og Asia. Derfor har han også sett mye av verden. - Det er verdifull å komme ut, men nå vet jeg nøyaktig hvor jeg vil være: I det varme regnet her i Bergen.

Det var ikke for å hjelpe at han kom i gang med nødhjelpsarbeidet, forteller han. Det var egentlig ment som et PR-framstøt for flyselskapet. Polen valgte han fordi det var en grei distanse å fly.

— Jeg oppdaget at forholdene var mildt sagt jævlige. Barn døde av mangel på enkel medisin, på sykehus som var utenfor partisystemet.

— Da ble det en endring hos meg, sier han.

Smuglet for Walesa

De første turene var på den tiden da Solidaritet vokste frem i Polen, og gjennom nødhjelpsarbeidet kom Midtun i kontakt med den politiske bevegelsen i Gdansk. Og plutselig en dag befant han seg ansikt til ansikt med Lech Walesa, som han også smuglet ut brev og deler av et bokmanuskript for. Manuskriptet har han hjemme den dag i dag.

De første gangene han skulle til Polen var det vanskelig å komme gjennom tollen.

— Jeg lærte å alliere meg, og alle tips og kontakter skrev jeg opp i en notisbok. Flere ganger ble tatt inn til avhør av politiet i Gdansk.

— Det var nok mest en markering, tror han.

En verdig jul

I år skal nødhjelpen gå til bydelen Kopli, hvor det bor mange statsløse russere. - I Kopli frøs elleve mennesker i hjel sist vinter, forteller han.

— Når vi reiser derfra skal det ikke finnes et menneske der som ikke har sin egen sovepose, sier Midtun.

I tillegg til 800 soveposer fra Forsvaret, er det med 62 rullestoler og to paller med datautstyr. Det siste skal gå til foreldreløse barn som bor i shelter, som han kaller det.

Første gang han var med på dette, var han på gråten. Nå vet han hva som venter ham. Etter alle disse årene med nødhjelpssendinger har han ikke sett mye bedring. - Men en kan jo ikke hjelpe alle mennesker som trenger det. Vi prøver bare å gi dem en verdigere jul, forteller han.

KARSTEN MIDTUN

Alder: 56

Yrke: Flykaptein i SAS

Aktuell som: Flyr et SAS-fly med nødhjelp til Estlands hovedstad Tallinn.