**NAVN: Siri Giil

YRKE: Å skryte av Bergen (gjennom Bergen Reiselivslag)

ALDER: 30

ADRESSE: Støletorget**

Hvor vokste du opp? — En godt bevart hemmelighet er at jeg er født i Bodø, og jeg bodde der til jeg var tre. Det skjedde en liten feil der, det er sånn man ikke snakker så høyt om. Men hele familien min er bergensk, og jeg vokste opp i Årstadveien. Der var det masse legebarn og dommerbarn, mens min far var bartender.

Hvor ville du helst bodd? - Det må bli en av de største villaene oppe i fjellsiden. Jeg har fått noen antydninger om at jeg bør flytte til Haus fordi min forlovede er fra Osterøy, men det går ikke. Det må bli Bergen.

Hvor går søndagsturen? - Til Fløyen, Rundemanen og Blåmanen, men oftere og oftere til Osterøy.

Favorittutested? - Samme det, bare det er folk og litt liv. Rick's, Den Stundesløse, til og med Banco Rotto. Går gjerne på et litt roligere sted som Portofino. Dansing blir det ofte på Rick's.

Hvor handler du klær? - Jeg vet det er rart, jeg er dame og alt, men jeg er helt elendig på shopping. Det blir oftest Hennes & Mauritz.

Hvem lager de beste skillingsbollene? - Baker Brun, de som ikke er så veldig godt stekt. Min søster lager de beste hjemmebakte skillingsbollene.

Ditt beste skoleminne? - Jeg husker veldig godt at vi i åtteårsalderen var på Akvariet og fikk lov til å ta en tur bak der hvor røkterne går. Vi fikk se oppi akvariene, det var veldig gøy.

Har du en bergensk favorittrett? - Oi. Pinnekjøtt? Kanskje, nei... Eller puspas. Det er en gryte av lam, kål, poteter, det smaker veldig godt.

Hvor er du medlem? - I noen bokklubber, i Reiselivsklubben, Bergen Sentrum og Salgs- og Reklameforeningen. Jeg tror medlemskapet mitt på High Energy, treningssenter i Rosenkrantzgaten, har gått ut.

Hva er du mest stolt over i Bergen? - Bergenserne og det bergenske lynnet. Hele byen. I jobbsammenheng trekker jeg frem den bergenske væremåten. Den er virkelig helt spesiell. Andre steder stresser folk mye mer enn i Bergen.

Hva ville du vist en turist?

— Jeg ville bestilt en guide, jeg altså. Men det er en fin runde fra Håkonshallen og Rosenkrantztårnet, til Mariakirken, opp på Fløyen, rundt i smitt og smau... Solnedgang på Fløyen er skikkelig bra.

Hva er du minst stolt over? - Bosset. Også de jekslene. De er forferdelige, men de er på vei ut, og takk og pris for det.

Hva savner du mest i Bergen? - Kommer ikke på en ting. Nei, savne? Solskinn, kanskje?

Hva savner du mest når du er på re i se?

— Folkene, helt klart. Både venner og kjente, men også bergenserne. Også savner jeg den friske luften.

I paraplystativet? - Skal vi se... To hjemme, en på jobb... Jeg har fire til sammen. En er fra en kinesisk journalist, og jeg har en bergensparaply, med teksten til Nystemten på innsiden.

Det mest romantiske stedet? - Det finnes mange romantiske steder, små vinkjellere og så videre. For meg er det på en benk på Lysøen. Det var der jeg skjønte hvem som er mannen i mitt liv.

Ditt første kyss? - Hvor var det da? Det første skikkelige kysset var nede ved Svartediket en plass, jeg var vel tolv år. Vi ble aldri kjærester.

Hvor gikk du på dans?

— Vi pleide å arrangere skoledans på Ulriken skole. Dessuten gikk vi på «teenage disco» på TA, det som heter Finnegans nå. Så var vi på kulturhuset, altså USF, og på Holms.

Favorittbergenser? - Vanskelig... Grieg, hvis jeg skal ta en som ikke lever lenger. Av nålevende blir det Staalesen. Han kan så utrolig mye historie, han vet jo alt om Bergen.

Orkesterplassen 17. mai? - Vi er ofte på Nesttun med familien, men i sentrum var Femte Etage på Strand Hotel et bra sted. Kan tenke meg at kikkert fra Fløyen er genialt. Jeg synes det kan bli litt for mye på 17. mai, litt mye kneking, candyfloss i håret og hotdog på skjørtet.

Når var du på Stadion sist? - Det er halvannet år siden. Brann vant en-null og scoret i første minutt, uten at jeg fikk det med meg. Jeg husker ikke hvem de spilte mot.

Favorittspiller? - Før var det Flo og mål-Mons. Nå har jeg ingen favoritt. Alle slutter jo.

Bergensk favorittartist? - Jeg må si Eggum. Han er morsom og skikkelig bra live.

Det flotteste byfjellet? - Fløyen. Det er det mest besøkelsesvennlige, med benker og sånn.

Ordfører for en dag? - Ordfører? Nei, da blir det vel å spankulere rundt. Kan jeg heller være byrådsleder? Gratis kollektivtrafikk hadde vært ok, men i bunn og grunn synes jeg de gjør en skikkelig bra jobb der borte på Rådhuset.

En god dag i Bergen? - Det er sol og litt varme. Det er en laaaang frokost på altanen, for deretter å vandre hånd i hånd i byen, kjøpe is, sitte på kafé og gjerne dra på en konsert.

RAGNHILD DAAE NORDHAUG

GODT OG BLANDET: - Ved den blå steinen er det både fjortsier og fine fruer, sier Siri Giil.
TOR HØVIK