— Noe sånt skal egentlig ikke være mulig, sier Brooks, som var med på å dra opp den gigantiske laksen i Lærdalselvi onsdag kveld.

Vekten er beregnet til mellom 26,4 og 27,5 kilo.

- Verdensrekord

— Det er ny rekord i Lærdal, og verdensrekord på enhåndsstang. Det var helt uvirkelig, sier Brooks.

Onsdag kveld tok han med seg sønnen William, som fyller fire neste måned, for å fiske ørret. Med seg hadde han sin nye enhånds fiskestang av typen Sage One 10ft 8 wt, kjøpt i forrige uke.

Ved elven traff han Ola Petter Bøe og hans sønn Knut Olav (11).

I 21-tiden nappet det kraftig.

— Det hogget til. Det var fryktelig tungt. Jeg ga stangen til Knut Olav, og han holdt den i en time. Da var han helt utslitt i armene. Da sa fireåringen at det var hans tur. I to og en halv time byttet de på å prøve å sveive den inn, sier Brooks.

Til slutt klarte de å gå fisken på land. Brooks lyste med mobiltelefonen ved elvebredden.

- Som en krokodille

— Da laksen kom sigende inn mot elvebredden var det nesten som å se en Nil-krokodille. Jeg hadde en liten ørrethåv. Jeg fikk den såvidt over hodet på fisken, og tok tak i halen. Da jeg fikk den opp på elvebredden holdt jeg på å få sjokk. Det er beyond uvirkelig, sier Brooks.

Fisken ble målt til 131 cm lengde og 82 cm rundt buken. Utfra målene er vekten beregnet til minst 26,4 kilo.

Men fisken havnet verken i fryseren eller på middagsbordet. Den ble satt ut igjen straks etter at fangsten var dokumentert.

— Lærdalselvi er dronningen av lakseelver i Norge, men har vært stengt i 17 år på grunn av parasitter. Det er kun i år den har vært åpen for forsiktig fiske. Nå er laksesesongen over. Jeg ville satt den ut igjen uansett, sier Brooks.

Lite søvn

Det ble lite søvn på ham senere på natten, forteller fiskeren.

— Jeg tok meg en whisky, og så ble jeg bare liggende i sengen og småle. Men sønnen min ble veldig skuffet over at vi måtte slippe den ut igjen.

- Har han kommet over det nå?

— Ja, nå snakker han bare om å dra ut og fiske igjen. Han har hengt rundt foten min konstant etter dette, sier Brooks.

Han har ikke lagt fiskingen på hyllen, til tross for kjempefangsten. Fredag kveld står han i elven igjen, sammen med kamerater.

— Vi har spist litt og koser oss. Jeg blir nok stående utover natten, sier han.