Den unge kvinnen tar i mot Bergens Tidende på Haukeland Universitets-sykehus. Cecilie Elvenes er inne til kreftbehandling. Samboer Anders Leidland holder fem måneder gamle Benjamin.

Benjamin har han fulgt mamma til behandling her siden han var en måned gammel. Ventetiden er lang, også utenfor sykehusets korridorer. Timelang venting på drosje med barnesete er blitt en ekstra belastning for Cecilie Elvenes.

– Hele situasjonen er forferdelig for oss, og dette gjør det bare enda verre. Hvor vanskelig kan det være å hoste opp et barnesete i en taxi? spør 28-åringen.

«Vi bor ikke i Bergen, og har ingen som kan hente oss. Vi må stole på at taxiene kjører oss dit vi skal.»

Mangler barnesete for de minste

Ved ett tilfelle ble de bedt om å vente fordi den drosjen som hadde barnesete var i Åsane og ikke ønsket å kjøre tom helt til Flesland. En annen gang kom de frem først klokken 01.00 om natten fordi bil med barnesete ikke var å oppdrive.

– Det er ikke vår feil, men de var veldig sure i drosjeselskapet også. Vi hørte kommentarene på radioen, sier Elvenes.

Også ved kjørekontoret i Helse-Bergen er problemstillingen med barnesete kjent, selv om de ikke oppfatter det som et stort problem.

– Noen ganger er det et problem, ja. Da purrer vi på Bergen Taxi slik at de kan få fortgang i bestillingen. Vi noterer også avvik, sier seksjonsleder Anfinn Asbjørnsen.

(Saken fortsetter under videoen)

Cecilie Elvenes vil gjøre oppmerksom på problemet som hun mener helt sikkert rammer flere enn dem. Hun mener drosjene prioriterer plass til passasjerer med kofferter fra Flesland heller enn å ha bruke plass på å ha et barnesete liggende i bagasjerommet.

Forsinker behandlingen

Den lille Stavanger-familien ankom Bergen Lufthavn Flesland klokken 18 og skulle rekke blodprøver og cellekur-behandling en time senere. Først klokken 19.45 ankom de sykehuset og da hadde en sjåfør med et barnesete for litt større barn forbarmet seg over dem.

Elvenes skryter av sykehuspersonalet som forskyver behandlingen og likevel følger henne opp så godt de kan når hun kommer for sent på grunn av venting på drosje.

Også i Stavanger har de slitt med å få drosje med barnesete, men der har de løst det med å kjøre egen bil til og fra Sola. Det er ikke like enkelt i Bergen.

– Vi har med barnevogn og klær, det blir bare for mye å skulle ta med seg barnesete i tillegg, sier Elvenes oppgitt.

Ikke god nok service

Det er Bergen Taxi som har pasientkjøringen til og fra Haukeland Universitetssykehus. Administrerende direktør Jan Valeur er ikke fornøyd når han hører om Elvenes’ problemer.

– Vi har ikke levert det vi skal i dette tilfelle og jeg beklager det.

Han sier at selskapet i vår hadde en større omlegging for å møte problemene med nettopp for lite barneseter. Hele 55 av bilene i Bergens Taxi sin bilpark skal ha sete tilpasset barn som veier 0-13 kg, altså et sete som ville passe Benjamin. I tillegg har 63 biler barnesete for litt større barn 9-18 kg og hele 252 biler har puter for barn som veier 15-36 kg.

Denne ordningen skal evalueres etter ferien. De har også vurdert egne depoter med barneseter på fastlagte steder, men ikke valgt en slik ordning nå.

Skal betjene barnefamilier

Valeur er klar på at Bergen Taxi skal betjene alle sine kunder, også barnefamiliene. Han anbefaler å forhåndsbestille når man trenger barnesete, og mener det er her glippen hos Bergen Taxi har oppstått.

Elvenes fikk ikke forhåndsbestille bil med barnesete da hun ringte. Valeur har ikke mottatt en formell klage fra Elvenes, men ønsker å komme i kontakt med henne slik at de kan følge opp hennes bestillinger og hindre at hun opplever slike ting igjen.

Cecilie Elvenes får støtte under kreftbehandlingen av samboer Anders Leidland og lille Benjamin.

bt.no