• I løpet av de 20 årene vi har holdt til her i fjellet har ingen tidligere blitt tatt av ras, sier direktør Kjell Arne Aksnes ved Vatnahalsen Hotell til Bergens Tidende.

Han forteller at gjestene er flinke til å følge de råd som blir gitt.

Området der snøskredet gikk i går ligger ikke langt fra hotellet, men det er vanskelig tilgjengelig. Hotellgjester og hyttefolket i området ferdes ikke i dette bratthenget, verken ovenfor eller nedenfor Bergensbanen. Bare de som har tilhold i den tidligere Reinunga vokterbolig bruker dette området.

Ikke skred før

Aksnes kan ikke minnes at det har gått skred her før, men terrenget er stupbratt. Han har selv opplevd å bli nektet hyttebygging i mindre bratt terreng i nærheten fordi det kan gå skred en gang hvert tusenår. Det blir lagt stor vekt på sikkerheten, både fra Jernbaneverket og lokale myndigheter sin side.

Hytteeierne Per Arne Mikkelsen og Trond Iversen bekrefter at folk holder seg unna de skredfarlige områdene rundt Vatnahalsen.

Nøt vinterferien

Bare suset fra Kjosfossen brøt stillheten der de nøt vinterferien i hytteveggen sammen med Bjørn Nøttveit, da det første helikopteret kom larmende og begynte søk på feil side av dalføret.

De tre karene så rett opp på skredet fra hytten. Iversen ringte straks til Hovedredningssentralen og tilbød seg å hjelpe, sammen med de to andre. Men de ville ikke legge i vei oppover uten klarering. De kunne lett løse ut nye skred.

— Etter kort tid var et imponerende stort redningsapparat i sving, sier Per Arne Mikkelsen til Bergens Tidende.

Til skredområdet

Steffen Marås (16) fra Radøy og Fredrik Moe Mikkelsen (15) tok seg frem til skredområdet tidsnok til å få med seg de siste fem minuttene av redningsaksjonen.

— 10-15 personer og tre hunder lette i skredmassene. Vi så at gutten ble gravd frem, lagt på båre og båret inn i helikopteret, som umiddelbart tok av, forteller de.

KOM TIL STEDET: Steffen Marås (t.v.) og Fredrik Moe Mikkelsen var øyenvitner til siste del av redningsaksjonen. <p/>FOTO: RUNE SÆVIG
INGEN SKRED TIDLIGERE: Direktør Kjell Arne Aksnes ved Vantahalsen kan ikke huske tidligere skred i dette området. Men terrenget er stupbratt.<p/>FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN