— Gjennom flere år har skolen vist at den er unik. Vi tror den har livets rett, sier rektor Trond Eikeland ved Osterøy videregående skole til BT.

I konkurranse med flere tusen skoler ble Osterøy vgs. utpekt til en av landets 100 bonusskoler i høst. Det var utdanningsminister Kristin Clemet som fant at skolen hadde så gode kvaliteter at hun ville vise den frem for lærere over hele landet. Stor var derfor overraskelsen da fylkesrådmannen i Hordaland foreslo å legge den ned for å spare penger. Nå er spenningen stor ikke bare ved skolen, men på hele Osterøy, landets største innlandsøy. Hele kommunen kjemper for å beholde skolen og dens kvaliteter.

Det er en ny eksamensordning i mekaniske fag, hverdagslivsgruppe for unge med spesielle behov og et unikt samarbeid med næringslivet som gjør Osterøy videregående skole spesiell. Ved skolen utvikles også undervisning i mekaniske fag via internett som hele landet kan dra nytte av.

— Skolen så at det fungerte dårlig å legge hovedvekten på teoretisk eksamen i mekaniske fag. Vi har utviklet en tverrfaglig eksamen der skriftlig prøve, praktiske oppgaver og muntlig utspørring går hånd i hånd. Det fungerer enda bedre enn vi håpet, forteller faglærer Torgeir Njåstad.

Tentamen og eksamensdagene fungerte så godt at elevene mente de var noen av de mest interessante dagene på skolen.

Nå vil flere videregående skoler i Hordaland og Vestfold ta i bruk prøveformen. «Osterøymodellen» kalles den allerede.

— Osterøy videregående skole har Norgesrekord i å utdanne fagarbeidere til det lokale næringsliv. Base for voksenopplæring er den også. Et unikt samarbeid med næringslivet vil bli borte om skolen forsvinner, påpeker ordfører Ove Kleiveland. Hele kommunen står sammen om å sikre skolens fremtid.

DREIER: Bjarte Børtveit (t.v.), Kjell-Åge Børtveit og Henrik Hole trives ved dreiemaskinen.<p/><small>Foto: Tor Kristiansen</small>