ÅSHILD DJØNNE

For 23-åringen fra Hjellestad er ingen bamse akkurat, med sine 49 kilo og 160 centimeter. Men hun elsker jobben.

— Den store drømmen er å kjøre kjempediger amerikansk snutebil, med Michelin-dukker og kufanger, skikkelig amerikansk, smiler Liz lurt. Langtransport nedover kontinentet frister også.

I snart seks måneder har hun jobbet som sjåfør for Norsk Gjenvinning i Bergen. Fra klokken syv til tre kjører hun faste ruter til bedrifter, hoteller og restauranter for å samle boss.

Hei - jeg vil ha jobb

— Jeg ville bare kjøre lastebil, men det var ikke enkelt å få jobb. Ingen ville ansette en liten jente til å kjøre så store biler, forklarer hun og fyrer opp en røyk.

Liz søkte på jobber i et halvt år uten resultat.

— Til slutt gikk jeg bare opp til Norsk Gjenvinning og sa «Hei» og at jeg ville ha jobb.

Og etter seks måneders prøvetid har Liz nå fått fast jobb.

Frank Hjelle, transportleder for Norsk Gjenvinning Hordaland, mener det er spennende å prøve en jente i yrket.

— Pågangsmotet og holdningene til Liz falt jeg for. Hun gjør en like god jobb som guttene, sier han.

- Mangler tretti kilo

— Jo da, Liz gjør en god jobb, men mangler tretti kilo, sier Kalle Pedersen og Roy Arntsen med glimt i øyet. De er to av Liz' femten sjåførkolleger og synes det er kjempe-okey med en jente på arbeidsplassen. Særlig en jente som Liz, som er med på en røff omgangstone og som ikke tar seg selv altfor høytidelig.

Og Liz trives godt blant sine maskuline kolleger.

— Det er nok ikke mange jenter som hadde giddet å tømme boss, men jeg trives utrolig godt og er veldig glad i «guttene mine», sier hun.

Men hun innrømmer at jobben krever masse viljestyrke.

— Spannene kan veie opp til 450 kilo, så det meste går på muskelkraft. Ikke lett å være jente, når man skulle vært mann, gliser Liz. Som stadig blir sterkere.

Men hun minner ikke mye om en lastebilsjåfør når hun får av seg kjeledressen og de skitne arbeidshanskene og gjør seg klar for en tur på byen. Kanskje for å synge «The Rose» på et karaokested. Mange unge menn må spørre to ganger når de hører hva hun jobber med.

Sjekkes opp i arbeidsklær

Førerhuset i lastebilen er som slike arbeidsplasser flest; her er sigarettsneiper, tomme colaflasker, sjokoladepapir, rester av hamburgere og arbeidshansker.

Og det er her hun trives, Liz, som egentlig er utdannet omsorgsarbeider, men som hoppet av og skaffet seg yrkessjåførutdanning gjennom et seks måneders kurs på yrkesskolen i Os.

— Jeg får mye oppmerksomhet fordi jeg er jente, folk snur seg opp til tre ganger.

— Det artigste ved oppmerksomheten?

— Det er litt kult å bli sjekket opp i arbeidsklær.

STOR BIL: Tøffe tak når Liz Hjelle henter boss hos bedrifter i Bergen-området.
FOTO: INA KRISTIN DYRKOLBOTN