TOR LEIF PEDERSEN

JAN M. LILLEBØ (foto)

RUNE NIELSEN (foto)

HELGE SUNDE (foto)

Utover dette laget ikke regnværet stor dramatikk i Bergen, slik det var fryktet.

Dammen i Helleveien var ikke spesielt dyp, men den var stor i utbredelse. Synet av dammen gjorde at mange bilister nølte før de ga seg vannmassene i vold. Mer skulle det ikke til før det hopet seg opp svære bilkøer nordover E 16/E 39. Helt ut til Gullgruven sto det stappfullt av biler i begge kjørefeltene i perioden mellom 7 og 9. Også sideveiene inn til E 16/E 39 var fullstappet av biler.

Resultatet av dette var at tusenvis av arbeidstakere som bruker nordre innfartsåre inn mot sentrum på vei til jobb, kom en halvtime for sent på arbeid i går. Så sprengt er kapasiteten på denne innfartsåren at om mange biler kjører med redusert hastighet et lite stykke, så forplanter det seg og skaper lange bilkøer.

Plastsekk tettet avløp

Vaktoperatør Elin Syrstad ved veitrafikksentralen i Bergen forteller til Bergens Tidende at det var en plastsekk som hadde tettet til avløpsristene i Helleveien ved Dr. Martens sykehus. Dermed hopet vannet seg opp. På grunn av opphoping av biler, tok det lang tid for veivesenets folk å kjøre frem til stedet og fjerne plastsekken.

Syrstad forteller at det var overvann på veiene mange steder i Bergen i går formiddagen. Blant annet ved Fjøsanger, på Paradis, oppover mot Nesttun, på Kalandseid og Strømmeveien var det store dammer i veibanen. I løpet av natten hadde brannvesenet en del å gjøre med å hjelpe fortvilte huseiere i og rundt Bergen med å tømme kjellere for vann.

Stengt til Hatlestad

— Veien opp til Hatlestad Terrasse ble stengt klokken 9 i går og åpnet igjen 13.30, forteller informasjonsrådgiver Rune Jenssen i Bergen kommune til Bergens Tidende.

— Vi har bestemt at hvis det faller mer enn 50 millimeter nedbør i løpet av 8 timer, skal vi stenge veien. Det gjør vi for å være føre var. Vi skal bygge en voll for å sikre veien mot nye ras. Før vi har fått vollen på plass, må vi stenge veien når nedbøren er stor som i går, sier Jenssen.

Flom stoppet grunnarbeid

En tilstoppet rørledning som skal lede vannet fra Starefossbekken under det nye boligprosjektet Hansaparken, skapte vansker for grunnarbeidet i nordre ende av byggeprosjektet. Formann Knut Knutsen i Larsen, Atterås & Brosvik forteller til BT at vannet fløt ut i grunnen der det for tiden pågår grunnarbeid. Vannet vokste mer enn halvannen meter. Det medførte at grunnarbeidet måtte stanses i går til man hadde fått pumpet regnvannet vekk. Hendelsen vil ikke medføre forsinkelser i prosjektet, sier Knut Knutsen.

BILKØ: Slik så det ut ved 8-tiden i går morges på nordre innfartsåre nedenfor Tertneskrysset.
NESTTUNELVEN: Regnvannet gjorde Nesttunelven stor og brun, men den truet ikke bebyggelsen slik den gjorde tidligere i høst.
FARLIG: Grimevannet steg inn på området til Grimen Camping.
FYLT AV REGN: Øsende regnvær har gjort at øsing må til før denne robåten i Grimevannet kan brukes.
NAUST I VANN: Vannet sto høyt opp på veggen av dette naustet ved Haukelandsvannet.