– Det hadde ikke falt meg inn at noe slikt kunne skje. Brannfolkene sa at de aldri hadde hørt om noe tilsvarende, sier Thomas Nydal Ørner (18) og rister på hodet.

Så er det da også en temmelig spesiell historie bak brannen på Marmorneset på Hop lørdag ettermiddag.

Utbrente klær

Brannlukten henger fremdeles igjen i luften i eneboligen på Marmorneset. På badet i annen etasje henger de utbrente restene av Thomas' sin badekåpe, og i taket dingler en smeltet taklampe på halv åtte. Hvitt pulver fra naboenes brannslukningsapparater ligger sprøytet overalt, og like over skittentøyskurvens faste plass er det tydelige brannmerker på flisene. Et vindu har sprukket i heten, og er midlertidig reparert med planker.

Det ser ikke bra ut. Men hadde døren stått åpen ut mot resten av huset, kunne det gått langt verre.

Huset var tomt, og Thomas var på jobb da en nabo ringte med den skrekkelige beskjeden. Det brenner i huset!

18-åringen suste hjem alt remmer og tøy kunne holde. Da han kom hjem til huset i Marmorneset på Hop, var oppkjørselen full av brannbiler, politibiler og ambulanser.

– Av politiet fikk jeg beskjed om å ikke gå inn. De leitet etter fyrstikker, lightere og andre brannårsaker.

Maksimalt uheldig

For det var ikke bare Thomas som klødde seg i hodet og lurte på hvordan det plutselig kunne begynne å brenne på badet. Politi og brannvesen lette ivrig etter løsningen, for det var tydelig at brannen hadde oppstått i skittentøyskurven. Men hvordan? Det var jo ingen i huset, skitne klær pleier da ikke ta fyr av seg selv, og rundt kurven var det jo ingenting annet enn fliser?

Løsningen fant politiet på hyllen – i form av et barberingsspeil. Der det på ene siden av dette speilet er et normalt speil, er det på andre siden et speil med forstørrelseseffekt.

Grunnet maksimalt uheldige omstendigheter har sollyset som prydet Bergen på lørdag blitt reflektert – og konsentrert – via speilet og bort i skittentøyskurven. Samme prinsipp som gjør at man kan få fyr på ting ved å konsentrere sollys gjennom en lupe.

Våkne naboer

Uten våkne naboer kunne det gått langt verre med familien Nydals hus.

– I halv ett-tiden stod jeg ute og vasket bilen, da jeg hørte en nabo rope at en rute hadde singlet og at det kom røyk ut fra badet, sier familien Nydals nabo, Ole Ness-Hansen.

– Mens naboen løp inn for å ringe brannvesenet, tok jeg pulverapparatet og løp opp i huset. Heldigvis stod døren åpen, og heldigvis var det ikke folk hjemme. Inne på badet kunne jeg knapt se noen ting på grunn av all den sure, tjukke røyken, sier Ness-Hansen.

– Samtidig kom min kone Kari løpende etter med to andre brannslukningsapparater, som også ble tømt inn på det brennende badet. Men det var for mye røyk, så vi måtte trekke oss tilbake, sier han.

– Vi kom i veldig rett tid. Men det var guffent og tenkte på at det kunne være folk i huset, sier Kari Ness-Hansen om den dramatiske lørdagen i nabolaget.

For øvrig var det ikke siste gang ambulansen måtte rykke ut til familien Nydals hus den dagen. En i teamet som rykket ut for å begrense skaden i huset, fikk et stort, tungt glasskår på foten, og fikk kappet en blodåre.

HJEMME-ALENE-SPEIL: - Hadde aldri trodd at et speil kunne starte branner, sier Thomas Nydal Ørner (18) der han står på sitt eget brannskadde bad. FOTO: HELGE SKODVIN