— Bergen er en Kardemommeby på dette området, sier Carl-Petter Leganger i politiet i Hordaland.

Lederen for Landsforeningen for lesbiske og homofiles lokallag i Hordaland, Tore Lirhus, har ikke hørt om verre overgrep mot homofile bergensere enn tilrop fra berusede mennesker i drosje- eller pølsekøer.

— Jeg kjenner ikke til noen konkrete tilfeller av vold mot homofile i Hordaland, sier han.

Reidar Søvig var med på å drive utestedet Fincken frem til 2005. Han opplevde flere ganger at han måtte ut og spyle vinduene etter at fasaden hadde blitt tilgriset av mat og spytt.

— Slik oppførsel er jo helt talentløs, sier han.

Mye verre i Sverige

Eirunn Thun, leder for UgleZ, som er en organisasjon for homofile studenter i Bergen, har heller ikke hørt om tilfeller hvor homofile er blitt utsatt for vold.

Hun mener det er uproblematisk å være åpent homofil i Bergen, for eksempel ved å vise følelser offentlig.

Førstebetjent ved vold- og sedelighetsavdelingen ved Hordaland politidistrikt, Carl-Petter Leganger, kan ikke komme på et eneste tilfelle der homofile er blitt utsatt for vold i Hordaland.

Mens politiet i Norge har ført statistikk på vold mot homofile siden november i fjor, har Sverige til sammenligning ført statistikk de siste ti årene. Der ble det registrert 684 tilfeller av hatmotivert vold mot homofile i fjor.

— Norge kan vanskelig sammenligne seg med Sverige. Der er det flere større byer med harde kriminelle miljøer, sier Leganger.

Redd i Oslo

Politiet i Oslo har i likhet med politiet i Bergen ikke registret hatmotivert vold mot homofile etter at man begynte å kartlegge dette. Kilder Bergens Tidende har vært i kontakt med kan likevel bekrefte at homofile er blitt utsatt for vold i Oslo.

— To venner av meg ble slått ned på gaten i Oslo i fjor sommer. De svarte ja på spørsmål om de var homofile, og opplevde å bli grisbanket, forteller leder for Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH), Jon Reidar Øyan.

Også Håkon Haugli, leder for Arbeiderpartiets homonettverk, vet om flere tilfeller av vold mot homofile i Oslo.

— Jeg kjenner flere som er blitt utsatt for det, sier han.

Selv er han forsiktig med å holde kjæresten sin i hånden på offentlige steder i Oslo.

HÆRVERK, MEN IKKE VOLD: Her har fasaden på homokafeen Fincken blitt tilgriset i 2004, og daværende daglig leder Reidar Søvig må frem med vannslangen. I tillegg til dette, er ukvemsord i taxikøen nattetid, stort sett det homofile i Bergen opplever av trakassering. Samtidig opplever homofile i Oslo å bli slått ned på gaten.