— Vi er overlykkelige! Det er fantastisk at noen vil gi oss den hjelpen vi ikke har råd til å leie inn selv!

Det var reaksjonen til litauiske Tomas Eigelis da han i går fikk vite hva gårsdagens oppslag i Bergens Tidende hadde ført til. Advokat Olaf Kr. Saggau Holm ble så opprørt av historien om arbeiderne som ikke har fått lønn for alt arbeidet de har gjort i Bergen, at han umiddelbart grep telefonen.

— Dette var trist lesning. Vi advokatene her på kontoret er blitt enige om å trå til. Vi skal hjelpe litauerne med å fremme kravet sitt her i Norge, uten krav om salær, sier forretningsadvokaten som er partner i sitt eget advokatfirma i Bergen.

Fremmer krav umiddelbart

I avisartikkelen i går fortalte de litauiske arbeiderne at de var blitt rådet til å gå rettens vei med lønnskravet. De føler seg rundlurt av oppdragsgiverne, det norske firmaet NorLit og det baltiske morselskapet Baltnor, ettersom de ikke har fått lønn for alle månedene de jobbet i Bergen.

— Men vi har ikke råd til advokat, sa en fortvilet Tomas Eigelis til avisen.

Det forandret seg raskt.

— Jeg har snakket med Eigelis i dag, og bedt ham sende over arbeidskontraktene. Deretter vil vi umiddelbart fremme kravet overfor arbeidsgiveren. Inndriving av lønnskrav er en del av hverdagen for oss forretningsadvokater, dette er en kjent problemstilling, sier Holm.

Advokatene deler på jobben

Han har aldri før stilt gratis etter å ha lest historier i avisen.

— Nei, dette er første gangen. Men når vi i vår kvalmende velstand her i Norge tar inn utenlandsk arbeidskraft som er lønnet under norsk tariff, og de deretter ikke får betalt, er det gått for langt. Slikt kan vi ikke sitte i ro og se på, sier Holm.

De er i alt syv advokater på kontoret, som er blitt enige om å dele på jobben.

I første om gang vil de skrive et hyggelig brev der de ber om at litauerne får betalt for de dagene de har jobbet.

— Jeg regner med at det ordner seg da. Om ikke, vil vi sende et mindre hyggelig brev. Deretter er alternativene en stevning og i verste fall konkursbegjæring, sier Holm.

- Sjansene er steget

I Kaunas i Litauen steg stemningen betraktelig etter telefonsamtalen med Holm.

— Det er fantastisk at norske advokater tar seg tid til å bry seg om vår sak på denne måten. Vi regnet med at sjansen for å få pengene våre i beste fall ville utgjøre 10 prosent av totalsummen. Nå har sjansene steget betraktelig, mener Tomas Eigelis, talsmann for de ti arbeiderne.

NEKTES LØNN: NorLit AS var så misfornøyd med jobben litauerne gjorde at de lot være å betale ut all lønnen. I går fortalte de fortvilte litauerne, f.v. Jonas Judickas, Tomas Eigelis, Vytautas Eigelis og Saulius Buda historien sin i Bergens Tidende.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ
TAR SAKEN: Alternativene til en minnelig ordning er en stevning og i verste fall konkursbegjæring, mener advokat Olaf Holm. ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ