Lokallagene i Hordaland har listet opp sine foretrukne kandidater for nominasjonskomiteen, som BT skrev forrige uke. Og i dag kom det endelige listeforslaget fra nominasjonskomiteen.

Der har Lindås-ordfører Astrid Aarhus Byrknes danket ut Torill Selsvold Nyborg som partiets andrevalg.

Distansert

Torill Selsvold Nyborg innså forrige uke at slaget var tapt. Hun er nå nummer 22 på nominasjonslisten.

— Jeg skal ha en prat med nominasjonskomiteen 24. oktober og vil se hva som skjer da. Men dette er klar tale fra lokallagene, og de realitetene må vi forholde oss til med mindre Astrid Aarhus Byrknes skulle velge å ikke stå på listen, sa hun forrige uke.

Det har altså Byrknes tenkt å gjøre.

— Dette var en enorm tilbakemelding og en stor tillitserklæring, sa hun.

Med dagens meningsmålinger ligger KrF an til å få en representant fra Hordaland. Skulle det også bli valgresultat, gir annenplassen kun varaplass på Stortinget, med mindre KrF skulle havne i regjering. Da vil Hareide være en selvskreven statsråd, noe som fører annenkandidaten fra Hordaland inn til fast sete på Stortinget.

Vraket konservativ

Et annet spenningsmoment ved årets nominasjon var muligheten for at Norge IDAG-redaktør Bjarte Ystebø skulle kunne nå opp. Han representerer de mer konservative og er tidligere blitt nevnt som lederkandidat for partiet De Kristne. Han ble vurdert som uaktuell etter at ti kristenledere i et opprop publisert i Vårt Land 10. september ba om at Ystebø skulle komme på Stortinget.

Men støtten fra de ti kristenlederne har ikke gjort inntrykk på lokallagene i Hordaland. Kun to av disse har lansert Ystebø på annenplass. Heller ikke på de andre listeplassene vekker Ystebøs kandidatur særlig begeistring. Nominasjonskomiteen har ikke ystebø på listen i hele tatt.

— Jeg har sagt fra at jeg ikke ønsker å være kandidat. Jeg har en jobb som ikke kan kombineres med en usikker plass på denne listen.

Betyr det at du kan være aktuell for De Kristne?

- Jeg har ikke planer om å melde meg ut av KrF.

- Er du skuffet?

— Nei, det har lenge før mitt navn dukket opp utkrystallisert seg noen kandidater som måtte forvente stor støtte. Og denne situasjonen oppsto ikke fordi jeg var en opplagt kandidat, men det var hyggelig å bli nevnt. Så denne gangen sier jeg nei, men jeg vil vurdere det ved en senere korsvei.

Alle vil ha Hareide

Byråd Filip Rygg er foretrukket på tredjeplass, Beate Husa fra Sund er nummer fire, mens ungdomskandidat Emil André Erstad er nummer fem.

— Jeg er fornøyd uansett hvilken plass jeg får, og stortrives i bergenspolitikken, sier Rygg.

Og for ordens skyld. Knut Arild Hareide får altså førsteplassen.

KAN KOMME PÅ TINGET: Astrid Aarhus Byrknes fra Lindås.