På utestedet Lindås Brygge var det lite folk lørdag kveld, mens statsministeren holdt sin pressekonferanse.

Kommunen i Nordhordland er det stedet i Norge som er hardest rammet av dramaet i Algerie.

Minst fire av Statoil-arbeiderne som er implisert i hendelsen bor her, er oppvokst her eller har nær familie som bor i området.

— Trykket stemning

De danske arbeiderne Morten Pedersen, Benny Bjerrgaard og Jan Pedersen spiste middag og slappet av etter en lang arbeidsuke på Mongstad. De har pendlet fra Danmark til Mongstad i 8-9 år, så de kjenner mange av de norske medarbeiderne i Statoil Mongstad. Blant annet kjenner de til et par av dem som var i Algerie da terroristene angrep.

— Stemningen på anlegget har vært trykket disse dagene, men folk har gjort jobben sin. Vi har hatt hektiske dager, så vi har ikke hatt tid til å snakke veldig mye om det som skjer i Algerie, forteller Jan Pedersen.

Han bekrefter at han vet hvem et par av de involverte er.

— Vi følger med på nettaviser, og det snakkes selvsagt om gisselsituasjonen på møter og i pauser, sier Morten Pedersen, som er HMS-leder i den danske bedriften Voith.

Det var annonsert dans utover lørdagskvelden på Lindås Brygge, men i 21-tiden var det fortsatt glissent i lokalene. De fleste av gjestene var utenlandske arbeidere som ville slappe av etter arbeidsuken.

- Blir ofte spurt om å reise utenlands

Oljenæringen er den viktigste arbeidsplassen på Lindås. Mange av de lokale drar også på utenlandsopphold.

Minst fire av de involverte nordmennene i terroraksjonen i Algerie har tilknytning til Lindås-området. Det er ikke bare tilfeldig.

Oljeindustrien er den største næringen i Lindås, og en rekke av innbyggerne velger på et tidspunkt å reise på utenlandsopphold.

— Vi blir ofte spurt om vi har lyst til å reise utenlands, men jeg har takket nei, sier Paul Sundsbø (47), som jobber offshore for Statoil.

— Jeg syntes ikke det er verdt det, men det er jo mange som gjør det.

Han vokste opp på en gård på Mongstad.

— Gården lå vel der som gasskraftverket er i dag. Det er rart å tenke på det. Oljen har snudd opp ned på alt her ute, sier Sundsbø.

Suverent størst

Lindås og Austrheim er vertskommuner for Mongstad. Mongstad raffineri ble etablert i 1975. Utenom raffineriet omfatter virksomheten blant annet en råoljeterminal, Vestprosess (flytende gass) og et kraftvarmeverk.

Ifølge en næringsplan er det totalt 1681 ansatte innen olje-, gass- og energibransjen i de to kommunene. Statoil Mongstad har alene over 900 ansatte.

Den neste næringen på listen er bygg, anlegg og eiendom med 750 ansatte, men mange av disse jobber også opp mot oljesektoren.