Aktor, politiinspektør Svein Erik Krogvold, mener bevisene mot 26-åringen likevel ikke holder til å varetektsfengsle ham. Midt i forsvarerens prosedyre trakk han begjæringen om fengsling.

– Etter en gjennomgang av saken og systematisering av dokumentene vurderer jeg det slik at det ikke er bevismessig grunnlag for varetektsfengsling, sier Krogvold til bt.no.

Han understreker likevel at siktelsen blir opprettholdt inntil videre.

– Etterforskningen i saken fortsetter på vanlig måte, sier Krogvold.

26-åringens forsvarer, advokat Gisle Didriksen, sier klienten hans er lettet.

– Han var sjokkert over pågripelsen, men nå er han lettet over å bli løslatt, sier Didriksen.

To menn fengslet

De to andre personene som er siktet for drapet, ble varetektsfengslet for fire uker i dag. Begge har påkjært kjennelsene til lagmannsretten.

Tre menn ble onsdag pågrepet i forbindelse med Lindås-drapet i 1999. Mennene er henholdsvis 25, 26 og 29 år gamle. De er siktet for å ha medvirket til Lindås-drapet. Én av de pågrepne er også mistenkt for å ha medvirket til Åsane-drapet.

Klokken 11.30 startet fengslingsmøtet for 25-åringen. Møtet gikk for lukkede dører. Mannen fikk fire ukers varetektsfengsel med brev— og besøkskontroll. Han stiller seg uforstående til siktelsen og påkjærte kjennelsen på stedet.

— Politiet er skikkelig ute og kjøre. Jeg er 110 prosent sikker på at min sønn ikke har noe med drapene å gjøre, sa faren til 25-åringen i dagens BT.

Nekter straffskyld 25-åringen, som politiet mener er mest sentral av de tre pågrepne, er siktet for medvirkning til både Lindås- og Åsane-drapet, to av de mest omtalte drapssakene i Bergen de siste årene.

— Min klient stiller seg uforstående til at han skal ha deltatt på noe møte og planlagt et drap. Han kjenner knapt disse andre personene, sier 25-åringens forsvarer, advokat John Christian Elden.

Også 29-åringen ble i ettermiddag varetektsfengslet i fire uker. Han har sagt han vil forklare seg, men han nekter for å ha medvirket til Lindås-drapet.

– Han erkjenner ikke straffskyld, og vi har påkjært kjennelsen. Retten har påpekt svakheter i politiets bevis, sier 29-åringens forsvarer, advokat Fredrik Verling.

Sentral

Ifølge siktelsen deltok de tre mennene på et møte med Guttormsen og en 41 år gammel mann for å planlegge hvordan Yngve Elvik skulle drepes. Møtet, som foregikk i en privat leilighet, skal være detaljert beskrevet overfor politiet.

Dagen etter skal Guttormsen ha gjennomført drapet som planlagt. Elvik ble skutt med hagle i Gjervik i Lindås. Guttormsen ble dømt til 18 års fengsel for å ha gjennomført drapet. Han tok senere sitt eget liv i fengselet.

Ifølge politiets siktelse skal 25-åringen som nå er pågrepet også ha vært sentral i forbindelse med drapet på Øyvind Bjarte Madsen året etter. 25-åringen skal ha skaffet til veie pistolen som ble brukt som drapsvåpen.

25-åringen var med på å overlevere pistolen til Tor Helge Flaten ved Proffen gatekjøkken kort tid før drapet. Flaten ble dømt til 18 års fengsel for å ha skutt Madsen, mens Jarle Olsen fikk 21 år for å ha bestilt drapet.

HELGE SUNDE
HELGE SUNDE