DAG IDAR TRYGGESTAD

Tirsdag i forrige uke ble bergenskvinnen dynket i brennbar væske og angivelig forsøkt påtent av en av sine svogere.

Dramaet skal ha blitt utløst av at kvinnen tok ut separasjon mot sin 28 år gamle marokkanske mann.

Dette skal ha falt kvinnens to svogere svært tungt for brystet ettersom de hadde gitt paret minst 160.000 i startkapital da de kom til Bergen i sommer.

Utløste pengekrav

Etter separasjonen mente brødrene at kvinnen måtte betale pengene tilbake, ikke minst fordi lillebroren nå ville miste grunnlaget for opphold i Norge.

Kvinnen skal ha mottatt flere, grove trusler om å betale. Truslene skal ha kommet fra svogerne, noe begge også er siktet for.

Etter dramaet forrige tirsdag aksjonerte politiet og arresterte først den mellomste broren, som skal ha stått bak selve drapsforsøket. Han sitter fengslet.

Han har forklart at kvinnen var med på et proforma-ekteskap, der beløpet på 160.000 kroner var betaling for å skaffe broren opphold. Kvinnen avviser på det sterkeste at dette er tilfellet.

Utpekt som arkitekt

To dager senere ble storebror tatt. Politiet peker ham ut som arkitekten bak truslene, fordi det var han som hadde gitt kvinnene pengene. Han ble fengslet av tingretten, men tirsdag løslatt av lagmannsretten. De mener det ikke er grunn for å mistenkte ham for noe som helst.

Den siste brikken i politiets mannlige puslespill var yngstebror og kvinnens fraseparerte ektemann. Han har vært som sunket i jorden.

I går troppet han opp hos politiet. Her skal han ha avvist at ekteskapet var proforma, og hevder at det dreier seg om ekte kjærlighet.

— Jobbet hele tiden

Problemet har vært at han har måttet jobbe hele tiden siden han kom til Norge. Kvinnens ønske om å være sammen med ham har kommet i konflikt med brødrenes forventninger.

Nå skal kjærligheten komme først.

— De skal ha trukket tilbake søknaden om separasjon hos fylkesmannen og ønsker å leve sammen, sier en kilde til BT.

Politiadvokat Anette Vangsnes bekrefter at lillebroren har meldt seg.

— Han har status som vitne. Vi har ingen mistanke om at han har deltatt i noe straffbart, sier Vangsnes.

I går var lillebroren tilbake i bedriften til sin bror. Der kan han imidlertid ikke møte sin kone. Politiet har nemlig gitt eldstebroren forbud mot å ha noen som helst kontakt med henne i ett år fremover.

— For min klient er dette ikke noe problem. Han er glad for at han selv er sluppet fri og kan ta vare på bedriften sin. Han legger seg heller ikke oppi hvem lillebroren lever sammen med, sier hans forsvarer, advokat Per Magne Kristiansen til BT.

— Men det var jo dette som var stridens kjerne?

— Min klient var opptatt av å få tilbake pengene han hadde lånt ut til kvinnen. Ettersom det var hun som tok ut separasjon, mente han at det var naturlig at hun også betalte tilbake, sier Kristiansen.

— Hvordan stiller han seg til hva den drapssiktede broren skal ha gjort?

— Dette er noe broren må ta ansvar for. Han forstår ikke hva som har gått av ham. Men selv om broren har brakt ham inn i saken, er han opptatt av å hjelpe ham. Det samme gjelder lillebroren. Slik er deres kultur, sier Kristiansen.

Politiet kjøper ikke uten videre brødrenes forklaringer. BT får opplyst at det gjenstår en del taktisk etterforskning. I tillegg har det ikke kommet svar på de tekniske undersøkelsene av lighteren som ble funnet på åstedet. Heller ikke hvilken brennbar væske kvinnen ble dynket med.