— Vi gjør dette fordi vi har sprunget ut fra samme treet, både biologisk og økonomisk. Men at vi nå går inn, skyldes ikke bare at blod er tykkere enn vann. Vi gjør det også fordi vi har tro på den forretningsmodellen og ideen som er lansert, sier Geir Ove Knudsen (56).

Mandag ble familiebedriften faren Ove Knudsen startet opp i 1958 begjært konkurs. Siste ordet er likevel ikke sagt om det tradisjonsrike firmaets fremtid.

Får kamp

I går meldte Finansavisen at Jotunfjell Partners er interessert i å få til noe med konkursboet. Investeringsselskapet som i forrige uke kjøpte konkurrenten Elite Foto, har spesialisert seg på å kjøpe opp bedrifter i trøbbel.

Men Knudsen-familien akter ikke å gi seg uten kamp.— Mine to brødre har varslet at de vil gå inn med betydelig kapital. I tillegg deltar en tredje person som jeg ikke vil navngi nå, sier Ole Bjørn Knudsen.

Den andre broren på laget er John Knudsen (51). Geir Ove og John ble i 1999 kjøpt ut av familiebedriften i det som i ettertid har vist seg å være et svært lukrativt generasjonsoppgjør.

Ole Bjørn fikk kontroll på selskapet. Eiendommen, et 4300 kvadratmeter stort næringsbygg midt mellom Oasen og Spelhaugen, ble skilt ut og overført til de to brødrene. I tillegg mottok de også en god slump med penger. Totalt økte Ole Bjørn Knudsen selskapets gjeld med 38 millioner kroner for å betale ut sine to brødre.

— Det fremstår vel ikke som en kjempesmart investering den dag i dag, men det er ikke lett å spå fjorten år frem i tid, sier Ole Bjørn Knudsen.

Verdifull eiendom

Kilder Bergens Tidende har vært i kontakt med innen kjøp og salg av næringseiendom anslår at det 4300 kvadratmeter store bygget har en markedsverdi på mellom 60 og 70 millioner kroner. De to yngste Knudsen-brødrene har ingen planer om å kvitte seg med det

— Er det noen grunn til å selge det da? Dette har vi ordnet innenfor de økonomiske rammene vi har, sier Geir Ove Knudsen, som forteller at brødrene var uenige om strategien videre da de solgte seg ut. Han presiserer likevel at forholdet internt i familien alltid har vært godt.

- Hvorfor har du mer tro på FotoKnudsen denne gangen?

— Det blir en enklere konstellasjon, sier mellomste bror Knudsen.

- Betyr det færre butikker?

— Jo, det ligger noe i det.

- Vil det si ingen butikker i det hele tatt?

— Det får tiden vise, sier han.

Skylder banken 24 millioner

Sparebanken Vest er den største kreditoren i konkursboet til FotoKnudsen. Ifølge Ole Bjørn Knudsen har banken cirka 24 millioner utestående. I tillegg skylder de det offentlige drøyt ni millioner kroner i ubetalt merverdiavgift. Ifølge bostyrer Arne Laastad har selskapet totalt 90 millioner kroner i gjeld.

Også Geir Ove Knudsen og John Knudsens eiendomsselskap, står oppført på bostyrerens kreditorliste.

— Det har vært bistand og lån innad i familien. Vi har fått redusert husleie. Det har i stor grad vært en dugnadsøkonomi, sier storebror, som for to år siden foretok sitt eget generasjonsskifte. Det ble langt fra like lukrativt for hans fire barn som for sine to brødre.

Avtalen innebar at han solgte selskapet til FotoKnudsen Holding AS for 25 millioner. Men selskapet hvor han eier 20 prosent og etterkommerne de øvrige 80 prosent, hadde ikke penger. Det ble dermed gitt en fordring på beløpet, som til dags dato ikke er utbetalt.

YNGSTE: - Det blir en enklere konstellasjon, sier John Knudsen, yngste bror FotoKnudsen. ARKIVFOTO: ARNE NILSEN