Lyd, foto og redigering av Eli Lea. Trykk på knappen helt til høyre for full skjerm.

2. april 2009 var en stor dag for familien Trovik. Etter nesten fire måneder på Nyfødtintensiven på Haukeland kunne Ingrid (31) og Endre Trovik (33) reise hjem til Arna med Mattias Leander.

Livet til familien ble satt på vent i tiden Mattias Leander var på sykehuset. En av foreldrene var alltid på Haukeland.

— Jeg dro til sykehuset om kvelden og sov der om natten i flere måneder, forteller Endre Trovik.

Ingrid sov hjemme og leverte parets andre sønn Emil (5) i barnehagen, før hun dro til Haukeland og tilbrakte mesteparten av dagen ved kuvøsen.

Glemte å puste

— Mattias var over to måneder gammel før vi turde senke skuldrene og begynne å tro på at vi fikk beholde ham, forteller hun.

- Hvordan var den første tiden hjemme?

— Jeg gruet meg veldig til å dra hjem da vi var på sykehuset, men da vi kom hjem var jeg mye roligere enn jeg fryktet på forhånd. Endre har hele tiden har hatt troen på at det kom til å gå bra. Det smittet nok over på meg, forteller Ingrid.

Da Mattias var på sykehuset glemte han å puste ved flere anledninger og pleierne måtte hjelpe ham i gang igjen.

— Heldigvis har vi sluppet å oppleve at han slutter å puste her hjemme, sier Ingrid.

Større fare for komplikasjoner

Barn som er født for tidlig er mer utsatt for infeksjoner og sykdommer enn andre barn. Pleierne forberedte foreldrene på at Mattias Leander kanskje måtte tilbringe noen dager på sykehuset hvis han ble forkjølet eller fikk en infeksjon. Det har han sluppet.

Han har i løpet av sitt korte liv vært gjennom tre laseroperasjoner på øynene. Uten operasjonene hadde han blitt blind.

– Vi har vært på sykehuset hver uke helt frem til nå på grunn av øynene hans, men nå skal vi ikke på kontroll før til høsten, forteller pappa Endre.

Lagt på seg en kilo

Noen for tidlig fødte barn får problemer med motorikken i barneårene. Hver mandag kommer fysioteapeuten fra helsestasjonen på hjemmebesøk. Hun viser Ingrid hvordan hun kan stimulere sønnens motoriske utvikling. Etterpå veier hun ham.

— Jeg føler jeg er oppe til eksamen hver gang han skal veies, forteller Ingrid. Den første tiden hadde Mattias dårlig appetitt, men nå legger han på seg hver uke. Da han kom hjem i begynnelsen av april var han 2700 gram. I dag veier han 3700 gram.

Flere for tidlig fødte barn klarer seg

Da Ingrid Trovik var til rutinemessig ultralydkontroll i svangerskapsuke 19 oppdaget legen at fosteret var lite av vekst. I ukene som fulgte gikk hun jevnlig til ultralydkontroll.

Da hun var 25 uker og fem dager på vei ble Ingrid forløst ved keisersnitt. I ettertid fant legene ut Mattias Leander fikk for lite næring, fordi morkaken ikke fungerte som den skulle. Hadde han blitt værende i magen kunne han dødd i mors liv.

Muligheten for å overleve i dag er mye bedre enn tidligere. I snitt de siste fem årene har 80 prosent av de aller minste overlevd. I fjor overlevde nærmere 90 prosent. Utviklingen innen nyfødtmedisin og spesielt fostermedisin har bidratt til at de aller minste barna er friskere i dag når de blir født.

— I dag kan vi overvåke barnet i mors liv i mye mer detalj enn tidligere, slik at vi kan forløse mor før barnet blir sykt og har brukt opp alle kreftene sine. Da tror vi det har større mulighet til å tåle behandlingen og eventuelle operasjoner den første levetiden, sier professor Torvid Kiserud ved Kvinneklinikken. Kiserud er overlege ved seksjon for fostermedisin og ultralyd.

I 2008 ble det lagt inn 25 barn på Nyfødtintensiven på Haukeland med fødselsvekt under 1000 gram.

BTMagasinet 20. juni 2009: Lille Emil ble født i 24. svangerskapsuke. Elin Kvinge og Einar Lindstad mistet sønnen. De prøver på ny. Gravid i femte måned er Elin millimetre fra å føde for tidlig - igjen.

Fakta om for tidlig fødte barn

  • I snitt skjer hver 14. fødsel i Norge før termin, det vil si før uke 37 i svangerskapet. Antallet for tidlig fødsler er svakt stigende.
  • En del premature fødsler skjer på grunn av sykdom hos mor, de mest kjente årsakene er svangerskapsforgiftning og svekket morkakefunksjon. Svangerskapsforgiftning opptrer i 5% av alle svangerskap.
  • I 2008 ble det lagt inn 25 barn på Nyfødtintensiven på Haukeland med fødselsvekt under 1000 gram.
  • Stadig flere for tidlig fødte overlever. I snitt overlever 80 prosent av de aller minste barna under 1000 gram. I 2008 overlevde nærmere 90 prosent av de aller minste som var innlagt på Nyfødtintensiven på Haukeland.
  • Med moderne nyfødtmedisin kan barn helt ned mot 23 uker klare seg bra i dag. Grensen for igangsetting av behandling går ved 23 uker og 400 gram.
  • I Norge er det kun ett på et barn som har overlevd med en fødselsvekt under 400 gram. Jenten var 385 gram da hun ble født. Hun er åtte-ni år i dag.
  • Faren for senskader og komplikasjoner er størst for de aller minste barna. Barn født i uke 28 og oppover klarer seg oftest like bra som alle andre.
Eli Lea
Eli Lea
Privat
Privat
Eli Lea
- Det jeg gleder meg mest over i hverdagen nå er at vi slipper å være redde hele tiden. Nå ser vi bare fremover, sier Ingrid Trovik (31)
Eli Lea