TRULS SYNNESTVEDT

— For nå ser og hører vi at Motstandsmuseet er i ferd med å bli en realitet, sier Rathke og peker mot stillaset på vestveggen. Han er leder i Bergens Forsvarsforening og en av pådriverne for å få på plass et motstandsmuseum for bergensområdet.

En maraton av et skippertak har det vært. Veteranene har gjort jobben mange mener burde vært en soleklar offentlig oppgave - for lenge siden.

I det militære tunet på Koengen står Rathke sammen med Odd Strand fra Aktive Krigsdeltakeres Forening og prosjektleder Bjørn Tore Rognstad fra Forsvarsbygg - og ser at den gamle magasinbygningen forvandles til en museumsbygning.

— Til påske håper vi det skal være klart hus, sier Rognstad.

Mer museumsmusikk for motstandsveteranene Rathke og Strand. For da kan de og medarbeiderne deres begynne å fylle muséet med motstandshistorie.

— Og da snakker vi ikke om fangehistorie denne gangen, men om historien om aktiviteten bak fiendens linjer, om det illegale arbeidet, forklarer Rathke.

Får ti millioner

Tanken om et lokalt motstandsmuseum oppsto allerede kort tid etter krigen og blant bygningene som i de senere år har vært aktuelle for å huse minner fra motstandskampen er tidligere Norges Bank, Kretsfengselet, Hagerupgården og Steinhuset på Sverresborg.

— At det til slutt ble magasinbygningen her på Koengen og Bergenhus er vi strålende fornøyd med, samstemmer de to veteranene.

Og etter at oberst Edvard Larsen i 1996 kunne stille deler av magasinbygningen til disposisjon har saken skutt fart - og både Forsvarsdepartementet og Stortinget har lagt godviljen og bredsiden til.

— Etter hvert har vi fått ti millioner kroner, i tillegg har vi samlet én million fra privat og offentlig hold, forteller Rathke.

Både han og Odd Strand håper på innflytting i museet innen utgangen av neste år.

Da skal Motstandsmuseets tre etasjer over 1.200 kvadratmeter dele hus med Bergenshus Festningsmuseum, som flyttes fra Rosenkrantztårnet, og med en museumsavdeling for kvinnenes rolle i forsvaret av Norge, helt fra leidangens tid.

I disse dager begynner arbeidet med å gi magasinbygningen ny fasade og nytt tak. Pusses opp innvendig skal det også, med foredragssal og bibliotek, kjøkken og toalett - og flunkende ny ventilasjon, og visstnok også heis.

Forsvarsmuseet positiv

Men fordi Forsvarsmuseets rolle er i støpeskjeen, er ikke alle forhold formelt avklart i forbindelse med hvem som skal eie og drive Motstandsmuseet i Bergen.

— Men en avtale ble inngått med Forsvarsmuseet for et års tid siden og derfor regner vi med at dette vil ordne seg i løpet av byggeperioden, sier Rathke, meget trygg i stemmen.

Han understreker at forholdet til Forsvarsmuseet er meget positivt og at man fra det hold nærmest har fått beskjed om at man kan komme og peke på de gjenstandene man ønsker overført til Motstandsmuseet i Bergen.

— Vi både håper på bidrag også fra andre hold, både fra private og fra samlinger, men vi kommer absolutt ikke til å legge press på noen for at de skal avgi motstandsminner, understreker Rathke.

Selv har han en «illegal» skrivemaskin han vil gi muséet, det samme har Odd Strand.

— Vår største bekymring er jo at seksti år er gått og mye gått tapt, sier Rathke.

Noe i det.