Det er lørdagsnatt på Exodus og Ditlef.

Varme og smilende ungdommer fyller dansegulvene med rytmiske bevegelser. «Beat it, so beat it!» advarer Michael Jackson fra store svarte høyttalere. «Wake Me Up Before You Go-Go» ber Wham.

«I en klasse på 26 elever ...»

— Klamydia er et fjernt tema, roper Chistian Skoge (20) gjennom tonene som favner hardt, også utenfor dansegulvet. Han og vennen Trine-Benedikte Opdal (19) er flittige partnere på gulvet, uten sine respektive kjærester og gode venner denne kvelden.

— Man tenker selvfølgelig på det den første gang man ligger med en, men vi har faste kjærester så vi tenker ikke mye på det, fortsetter han.

— Jeg tror at det er mange som ikke er klar over problemet, og noen som vet om det, men ikke bryr seg ... «Det skjer ikke meg».

Skoge og Opdal fastslår at de begge har lært mye om klamydia på skolen. Likevel reagerer Opdal på at en av ti skotske unge menn har klamydia uten å vite det.

— Det er grådig mye. Tenk da ... i en klasse på 26 elever er det minst to som har det!

I sittegruppene innover i lokalet synes en annen ung mann ikke at informasjonen han har fått er overvettes god.

— Vi har jo fått informasjon om at problemet først og fremst dreier seg om jenter, mener han, og vil unngå å få navnet sitt i avisen.

«Jentene bestemmer»

Thomas (19) fremholder at klamydia ikke er det han tenker mest på, ganske enkelt fordi menn i hans alder ikke har sex så fryktelig ofte. Han lener seg over bordet:

— Men jeg tror de fleste ungdommer tenker mye sikkerhet når de har sex! Som oftest er det jentene som bestemmer, og de fleste jenter vil ha sikker sex, uttaler han.

— Jeg tror det er stor forskjell på det i ulike miljøer, innvender kameraten.

Flere av nattklubbgjestene vil gjerne snakke med BT om temaet.

— Praktiserer folk sikker sex, roper vi inn i et øre.

— Jeg tror neppe det er noen som bryr seg om det.

— Helt alvorlig?

— Folk drikker seg drita full på byen. Det å rote med noen, når du tar de med deg hem på nachspiel ... jentene driter i det. De sier bare «gi faen», når det er snakk om kondom.

«Tøsete»

Katerina (18) og Tina (18) er ute for å danse og ha det gøy.

— Er det vanlig med «one night stand»?

— Nei, jeg er ikke noe for en «one night stand». Det er tøsete, sier Katerina.

— På vår alder er det mer vanlig med klining. Men på fester er det alltid noen som ligger sammen.

— Folkehelseinstituttet anbefaler at man tester seg ved hvert partnerskifte. Hva mener dere om det?

— Det er jo kjekt å ta en test og vite ... Men det virker litt sånn «hjelp hypokonder». Og det går jo an å være sammen med en gutt uten å ligge sammen!

— Hvor viktig er sex?

— Det er et samtaleemne hele tiden. Du føler at verden er grådig sexfiksert. Min søster på ti år har allerede sett noen ligge sammen, på gresset bortenfor et hus hun var i besøk i, forteller Katerina, og synes guttene fokuserer mye på om de har en stor eller liten, og jentene om de gir for mye eller ...

— De som har dårlig selvtillit kan bli lettlurte, fastslår jentene.

— Hva synes dere er viktigst at vi får frem når vi skriver om dette?

— Jeg synes det er for mye fokus på sex i mediene. Hvis du leser i avisen at «alle» drikker eller ligger med folk, så kan de som ikke gjør det, tro det er kult, og begynne å gjøre det, advarer Katerina.

GRÅDIG MYE: En av ti unge skotske menn har klamydia uten å vite det. - Det er grådig mye. Tenk da ... i en klasse på 26 elever er det minst to som har det, sier Trine-Benedikte Opdal, som her svinger seg på dansegulvet med kameraten Christian Skoge til venstre og Andreas Markhus i midten. Med faste kjærester er klamydia et litt fjernt tema. <br/>Foto: VEGAR VALDE